Dostupni linkovi

Sahranjen Živorad Kovačević


Živorad Kovačević, predsjednik Evropskog pokreta u Srbiji, bivši gradonačelnik Beograda i istaknuti diplomata, sahranjen je danas na Novom groblju u Beogradu.

Na komemorativnom skupu koji je održan u Skupštini grada Beograda u prisustvu porodice, prijatelja i poštovalaca Živorada Kovačevića, istaknuto je da će on biti upamćen kao gradonačelnik, intelektualac, diplomata, leksikograf, antiratni aktivista, veliki borac za ljudska prava i približavanje Srbije Evropi.

Živorad Kovačević je imao dugu političku, diplomatsku i književnu karijeru, u kojoj je prošao različite funkcije - počev od komunističkog aktiviste, državnog funkcionera, diplomate i autora značajnih publicističkih djela.

Njegova politička karijera prekinuta je poslije sukoba sa Slobodanom Miloševićem u usponu, krajem 1980-ih godina, da bi se Kovačević potpuno okrenuo liberalnim pogledima i paralelnom istraživanju novije istorije i lingvistike.

Bio je aktivan član nekoliko nevladinih organizacija. Od 1994. je bio u Evropskom pokretu u Srbiji, a od 1999. predsjednik tog pokreta. Bio je kopredsjednik Igmanske inicijative koja okuplja 140 organizacija iz zemalja tzv. Dejtonskog trougla.

Dobitnik je međunarodne nagrade "Haas International Award" (2000. godine).

Živorad Kovačević je okončao život samoubistvom 23. marta u svom stanu u Beogradu.
XS
SM
MD
LG