Dostupni linkovi

Antinuklearni protesti širom Njemačke


Na desetine hiljada ljudi u gradovima širom Njemačke protestovalo je danas protiv korištenja nuklearne energije i tražilo zatvaranje svih atomskih centrala u zemlji.

U Berlinu se na protestu pod motom "Fukušima nas upozorava: Isključimo sve nuklearke" okupilo više desetina hiljada građana. Demonstrantima su se pridružili i predstavnici opozicionih stranaka - šefovi frakcija socijaldemokrata i zelenih u Bundestagu Frank-Valter Štajnmajer (Frank-Walter Steinmeier) i Jirgen Tritin (Juergen Trittin) i rukovodstvo Ljevice.

Nedavni zemljotres u Japanu i katastrofa u nuklearnoj elektrani Fukušima izazvali su ponovno oživljavanje njemačkog antiatomskog pokreta koji je tokom sedamdesetih i osamdesetih godina na ulice izvodio na stotine hiljada demonstranata.

Današnji protesti upereni su velikim dijelom protiv prošle jeseni donijete odluke konzervativno-liberalne vlade kancelarke Angele Merkel da produži rok za zatvaranje atomskih centrala do 2040. godine.

Prema odluci prethodne, socijaldemokratsko-liberalne vlade kancelara Gerharda Šredera (Schroeder), trebalo je da sve nuklearke budu zatvorene do 2025. godine.
XS
SM
MD
LG