Dostupni linkovi

Libija prihvata rešenje AU za okončanje krize


Libijska vlada je "spremna da primeni preporuke" koje je predložila Afrička unija (AU) kako bi se okončala neprijateljstva u zemlji, potvrdili su predstavnici Tripolija na sastanku afričke organizacije u Adis Abebi.

"Mi smo spremni da sprovedemo nacrt" koji je predložila AU za Libiju, "uključujući usvajanje i primenu politike koja zadovoljava težnje libijskog naroda", rekao je u toku sastanka član libijske delegacije, a preneli su mediji.

Sastanak iza zatvorenih vrata počeo je jutros, a AU pokušava da pronadje kompromisno rešenje za krizu pozivajući na hitan prekid neprijateljstava i početak dijaloga da bi se omogućio demokratski "period tranzicije".

Važna delegacija libijske vlade predvodjena generalni sekretarom Generalnog kongresa libijskog naroda, Mohamed Abu el Kasim Zuaijem i još četiri ministra učestvuje u diskusijama.

Na sastanku nema predstavnika libijskih pobunjenika, dok na njemu učestvuju predstavnici UN, EU, Arapske lige i Organizacije islamske konferencije. Sastanak ima za cilj "pronalaženje načina i sredstava za brzo prevazilaženje krize u Libiji".

To rešenje se zaniva na "nacrtima" koje je sastavio komitet petorice šefova država AU posebno imenovanih posle početka vazdušnih napada medjunarodnih snaga na osnovu rezolucije Saveta bezbednosti UN.
XS
SM
MD
LG