Dostupni linkovi

Protestna šetnja novinara centrom Zagreba



Više stotina novinara iz skoro svih vodećih medija u Hrvatskoj okupilo se danas u centru Zagreba na skupu podrške novinarima Večernjeg lista koji treći dan štrajkuju zbog otkazivanja kolektivnog ugovora.

Na skupu koji su podržali Sindikat hrvatskih novinara i Hrvatsko novinarsko društvo (HND), istaknuto je da je reč o borbi za prava svih novinara u Hrvatskoj kroz borbu za potpisivanje granskog kolektivnog ugovora u svim medijskim kućama.

Protestnoj koloni pridužili su se i građani, a podršku su dali i studenti Filozofskog fakultetat, kao i lideri više sindikata.

Predsednik HND Zdenko Duka rekao je da je današnji skup protest za bolje novinarstvo u Hrvatskoj, dodavši da vlasnik lista – austrijska Stirija - ima dvostruka merila, jer autrijskim novinarima daje veća prava a hrvatskim novinarima ih ukida.

O razlozima štrajka novinari su juče obavestili predsednika Hrvatske Ivu Josipovića koji je istakao da je kolektivno pregovaranje osnov socijalnog dijaloga u zemljama Evropske unije, pa ga treba štititi i u Hrvatskoj.
XS
SM
MD
LG