Dostupni linkovi

Konuzin: Šta sa izvozom u Rusiju, nakon učlanjenja u EU?Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin izjavio je danas da je ta zemlja zainteresovana za srpski izvoz, pre svega, poljoprivrednih proizvoda, ali je i postavio pitanje - šta će biti sa plasmanom srpske robe na ruskom tržištu, kada Srbija postane članica EU jer Sporazum o slobodnoj trgovini tada neće funkcionisati.

On je na skupu o izvoznim potencijalima Srbije u beogradskom hotelu Hajat podvukao da Rusija nema ništa protiv učlanjenja Srbije u EU, podsećajući i na poruku premijera Rusije Vladimira Putina, "da ono što je dobro za Srbiju, dobro je i za Rusiju", ali je i upitao prisutne da li su urađene procene svih efekata.

Konuzin je podsetio da će Sporazum o slobodnoj trgovini, koji Srbija ima potpisan sa Rusijom, omogućio da srpski proizvodi budu konkurentniji na ruskom tržištu i upitao se da li će Srbija tu konkurentnost svoje robe imati i na tržištu EU!?

"Prošle godine ukupan izvoz Srbije u Rusiju je porastao za oko 50 odsto, a poljoprivrednih proizvoda za oko 250 odsto. Ovog januara taj rast izvoza bio oko 200 odsto", naglasio je Konuzin.

Prema njegovim rečima, ne treba izgubiti iz vida da "EU nije samo tržište, već da je ona i proizvođač poljoprivrednih proizvoda".

Konuzin je kao ilustrativan primer naveo Letoniju koja je pre ulaska u EU plasirala velike količine mleka proizvodila na rusko tržište, ali da toga više nema jer je ta zemlja postala članica EU i da se sada umesto letonskog - pije francusko mleko.

Odgovor Konuzinu dao je predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin koji je istakao da je svakako pitanje inspirativno i priznao da je odgovor "dosta težak".

Zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Adriano Martins kazao je da je EU Srbiji donirala oko dve milijarde evra u poslednjih deset godina kako bi se dobro pripremila za ulazak na EU i da se u Srbiji sprovode mnogi projekti u vezi sa tim.

On je izrazio i optimizam da će Srbija uspeti da se izbori sa unutrašnjim pritiskom tržišta EU, ali i naglasio da se slaže da još uvek nije spremna ali da ima vremena da se za sve to pripremi.
XS
SM
MD
LG