Dostupni linkovi

Prihvaćeno povlačenje dalaj lame



Tibetanski parlament u egzilu prihvatio je danas u Daramsali povlačenje dalaj lame iz političkog života, javlja agencija Frans pres pozivajući se na jednog člana parlamenta.

Dalaj lama je ranije ovog meseca zatražio da bude oslobođen svih političkih funkcija u tibetanskoj vladi i da ostane samo duhovni vođa tog naroda.

Dobitnik Nobelove nagrade za mir 1989, pobornik nenasilja zbog čega ga njegove pristalice porede sa Gandijem i Martinom Luterom Kingom, dalaj lama neumorno ponavlja milionima Tibetanaca da se kineskoj vlasti suprotstavljaju na miran način.

Vlasti u Pekingu ga i dalje smatraju opasnim separatistom, a njegov narod nastavlja da se žali da ga kineske vlasti ugnjetavaju.

Smatrajući da Kina nikada neće odustati od Tibeta, dalaj lama se odlučio za umereniji put - zalaganje za "kulturnu autonomiju" svoje zemlje.

Nakon gušenja tibetanskog ustanka i kineske vojne intervencije 1959. dalaj lama odlazi u izbeglištvo.

Prvi šef nezavisne indijske države Džavaharlal Nehru ponudio je gostoprimstvo Tibetancima u Daramsali, gde dalaj lama odmah okuplja grupe svojih sunarodnika iz Indije, ali i inostranstva.
XS
SM
MD
LG