Dostupni linkovi

Barašin: Slučaj "Dobrovoljačka" mora biti procesuiran u BiHSlučaj "Dobrovoljačka" mora biti procesuiran u BiH, kaže glavni tužilac te zemlje Milorad Barašin, i okrivljuje Srbiju za vođenje paralelnih istraga.

Barašin je rekao za beogradsku "Politiku" da Tužilaštvo BiH vodi istragu u predmetu "Dobrovoljačka" u kojoj je "osumnjičeno 15 osoba", među kojima i Jovan Divjak, ratni general Armije Bosne i Hercegovine, koji je uhapšen je 3. marta u Beču, na osnovu poternice iz Srbije, koja ga tereti za zločine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine.

Divjak je, uz položenu kauciju, oslobođen nekoliko dana nakon hapšenja.

Tužilac BiH Milorad Barašin je najavio da će istraga o Dobrovoljačkoj biti "okončana do kraja juna ove godine". Ipak, on nije želeo da potvrdi da li se među osumnjičenima nalazi i Ejup Ganić.

Na izručenje Divjaka računaju i Srbija i BiH, a Barašin za vođenje paralelnih istraga za ista krivična dela okrivio Srbiju i tužoca za ratne zločine Vladimira Vukčevića.

On smatra da ovaj problem nije moguće rešiti zato što srpska strana "neće da popusti u određenim stvarima".

Barašin je rekao da tužilac Vukčević već duže vreme nudi potpisivanje sporazuma o ustupanju dokaza u vezi sa predmetom "Dobrovoljačka", ali da on ne može jednostrano da ga potpiše.
XS
SM
MD
LG