Dostupni linkovi

Nobelovka kritikuje iransku vladu zbog broja starijih žena 'političkih zatvorenica'


Iranska dobitnica Nobelove nagrade za mir Narges Mohammadi 2021. godine
Iranska dobitnica Nobelove nagrade za mir Narges Mohammadi 2021. godine

Zatvorena iranska dobitnica Nobelove nagrade za mir i aktivistica za ljudska prava Narges Mohammadi osudila je islamističku vladu u zemlji jer drži gotovo dvadesetak žena starijih od 60 godina u zatvoru zbog "političkih" krivičnih djela.

Mohammadi, koja je trenutno među 69 žena koje se drže u ozloglašenom zatvoru Evin u Teheranu, objavila je izjavu na Instagramu u kojoj ističe odlučnost starijih žena zarobljenih u iranskom zatvorskom sistemu, rekavši da to pokazuje njihovu "volju za oslobođenjem, kao i okrutnost i zlo Islamske republike".

"Prisustvo ovih žena u redovima onih koje su spremne da plate najvišu cijenu ukazuje na rašireni ustanak među ženama za demokratiju, slobodu i jednakost, kao i na intenzitet društvenog bunta protiv diskriminacije, ugnjetavanja i dominacije", rekla je Mohammadi i dodala da je "među 69 ženskih političkih zatvorenika u Evinu, 21 starija od 60 godina".

Mohammadi je u maju 2016. osuđena na 16 godina zatvora nakon što je osnovala pokret za ljudska prava koji je vodio kampanju za ukidanje smrtne kazne.

Puštena je 2020., ali je vraćena u zatvor 2021. U januaru 2024. iranski sud produžio je zatvorsku kaznu 51-godišnjoj Mohammadi za 15 mjeseci zbog "širenja propagande" protiv Islamske republike dok je bila u zatvoru.

To joj je bila peta presuda od marta 2021. godine i treća za aktivnosti iz zatvora.

Ističući oštru stvarnost s kojom se suočavaju aktivistice koje se i dalje suprotstavljaju autoritarnoj vlasti, Mohammadi je u svom postu na Instagramu izrazila nadu da će njihova otpornost na kraju pobijediti "tiraniju" režima.

"Očigledno je da prisustvo majki i žena koje provode šestu i sedmu deceniju u zatvoru odražava režimsku brutalnost, mizantropiju i žestinu, koja se sve više prezire jer zatvara oči pred moralom, društvenim vrijednostima i humanošću kako bi zadržati svoju krhku moć", rekla je.

Mohammadi je dobila Nobelovu nagradu za mir 2023. godine za, kako je Norveški Nobelov komitet nazvao "borbu protiv ugnjetavanja žena u Iranu i njenu borbu za promicanje ljudskih prava i slobode za sve".

XS
SM
MD
LG