Dostupni linkovi

Ukrajina istražuje ostatke sjevernokorejskih projektila koje je lansirala Rusija


Čelnici Sjeverne Koreje i Rusije, Kim Jong Un i Vladimir Putin tokom susreta u Rusiji 13.septembra 2023.godine. Foto: AP
Čelnici Sjeverne Koreje i Rusije, Kim Jong Un i Vladimir Putin tokom susreta u Rusiji 13.septembra 2023.godine. Foto: AP

Ukrajinski državni tužioci kažu da su ispitali ostatke 21 od oko 50 sjevernokorejskih balističkih projektila koje je lansirala Rusija od kraja decembra do kraja februara, dok pokušavaju procijeniti prijetnju od saradnje Moskve s Pjongjangom.

Iz kancelarije glavnog ukrajinskog tužioca Andrija Kostina je Reuters-u takođe rečeno da je stopa neuspjeha sjevernokorejskog oružja visoka.

"Oko polovine sjevernokorejskih projektila izgubilo je svoje programirane putanje i eksplodiralo u vazduhu, i u takvim slučajevima krhotine nisu pronađene", navodi Kostin u pisanom odgovoru na Reuters-ova pitanja.

Sjevernokorejski projektili predstavljaju mali dio ruskih udara tokom rata na Ukrajinu, ali njihova navodna upotreba izazvala je uzbunu od Seula do Washingtona jer bi mogla najaviti kraj skoro dvodecenijskog konsenzusa među stalnim članicama Savjeta Bezbjednosti UN kojim se sprečava Pjongjang da proširi svoje nuklearne programe i programe balističkih projektila.

Osim što je Sjevernoj Koreji pružila priliku da testira rakete, Rusija je poduzela korake koji će UN otežati praćenje sankcija uvedenih Pjongjangu 2006. godine.

Moskva je prošlog mjeseca stavila veto na godišnje obnavljanje nadzora UN-ovih sankcija, poznatih kao panel eksperata, koji su 15 godina pratili provođenje sankcija UN-a prema Sjevernoj Koreji.

Kina, jedna od pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti, bila je uzdržana pri glasanju.

Nekoliko dana prije isteka mandata, komisija je podnijela izvještaj kojim se po prvi put potvrđuje da je, kršenjem sankcija UN-a, balistička raketa sjevernokorejske proizvodnje poznata kao Hwasong-11 pogodila ukrajinski grad Harkov.

Ovo, kao i veto Moskve, ukazuje da su Rusija i Sjeverna Koreja intenzivirali svoje bilateralne odnose izvan uglavnom transakcionih, barter sporazuma, rekao je Edward Howell, stručnjak za Sjevernu Koreju na Univerzitetu Oksford.

"Postoji trajno naslijeđe koje se sada oblikuje, a to je činjenica da Sjeverna Koreja, zahvaljujući podršci Rusije, zaista može potkopati ključne međunarodne institucije poput Savjeta bezbjednosti UN", rekao je Howell.

Rusko Ministarstvu odbrane i Misija Sjeverne Koreje pri UN u Ženevi nisu odgovorili na upite Reutersa ovim povodom.

U međuvremenu, Kostin je rekao da će njegova kancelarija nastaviti istragu.

Tužilaštvo je saopštilo da je poslednja zabilježena upotreba rakete Hwasong-11, koje se na zapadu nazivaju i KN-23, bila 27. februara, te da se ukupan broj identifikovanih lansiranja poklapa sa obavještajnim podacima koji pokazuju da je Sjeverna Koreja isporučila oko 50 balističkih projektila Rusiji.

Među 21 slučajem, u kojima su prikupljeni ostaci, spadaju tri koja su ispaljena na ukrajinski glavni grad Kijev i okolni region, saopštila je Kostinova kancelarija.
Ostali su pogodili regione Harkova, Poltave, Donjecka i Kirovograda.

U napadima, koji su počeli 30. decembra 2023. godine, poginule su 24 osobe, ranjeno 115, a oštećeni su brojni stambeni i industrijski objekti, navodi se u saopštenju.

Oko 50 projektila lansirano je sa više lokacija, uključujući zapadne ruske regione Belgorod, Voronjež i Kursk.

U ukrajinskom saopštenju se ne navodi da li je neki od projektila oborila protivvazdušna odbrana.

Balističke rakete je obično teško presresti zbog njihove putanje i brzine.

XS
SM
MD
LG