Dostupni linkovi

EUFOR kaznio vojnika koji je obilježio neustavni 9. januar


Pripadnik EUFOR-u Milićima tokom obilježavanja neustavnog Dana RS.
Pripadnik EUFOR-u Milićima tokom obilježavanja neustavnog Dana RS.

Vojna misija Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini (EUFOR) je sankcionisala svog vojnika koji je fotografisan tokom obilježavanja neustavnog 9. januara, potvrđeno je 15. januara iz EUFOR-a za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Nije poznato iz koje države je vojnik EUFOR-a.

Na fotografiji, koju je objavila administracija Opštine Milići, je pripadnik EUFOR-a sa svijećom u ruci, uz informaciju da je riječ o "služenju parastosa poginulim borcima", čime je "obilježen je 9.januar – Dan Republike Srpske".

Ustavni sud Bosne i Hercegovine (BiH) do sada je tri puta donio odluku da je proslava 9. januara kao Dana RS neustavna, dok je kršenje odluka Ustavnog suda BiH krivično djelo.

Dodatno je izmjenama Krivičnog zakona BiH, koje je u julu prošle godine nametnuo visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, propisano da je svaka službena ili odgovorna osoba koja je uključena u organizovanje neustavnog Dana Republike Srpske krivično odgovorna za nepoštivanje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine (BiH).

Za to djelo je predviđena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, te izricanje mjera zabrane vršenja službe. Uprkos tome, već sedam godina se održava nezakonita proslava 9. januara, a do sada niko nije krivično odgovarao.

"Nakon pažljivog ispitivanja činjenica, prema kojima je pripadnik jednog od timova za vezu i osmatranje (LOT) bio zadužen da prati i osmatra događaje od 9. januara, utvrđeno je da ponašanje ovog vojnika nije bilo u skladu sa principima kojih se pridržava EUFOR", navodi EUFOR.

Dodali su da je vojnik sankcionisan i "vraćen kući iz zone operacija", te da su integritet i nepristrasnost misije EUFOR-a od najveće važnosti, te da ostaju posvećeni "stvaranju okruženja povjerenja, poštovanja i privrženosti najvišim etičkim standardima".

Ova izjava EUFOR-a je u suprotnosti sa njihovom prvom reakcijom na fotografiju, koju je objavila Opština Milići, a na kojoj je pripadnik EUFOR-a tokom obilježavanja neustavnog Dana Republike Srpske u ovoj opštini, na istoku Bosne i Hercegovine.

Naime, EUFOR je 11. januara za RSE izjavio da je njihov vojnik fotografisan dok je bio "na zadatku, kao dio EUFOR-ovog tima za vezu i posmatranje s lokalnom zajednicom".

"Jedan od redovnih zadataka članova tog tima je da posmatraju lokalna dešavanja kako bi stekli svijest o potrebama i brigama ljudi. Član našeg tima je prisustvovao ovoj ceremoniji da je posmatra", rekli su tada iz EUFOR-a za RSE.

Prisustvo vojnika EUFOR-a je tada osudio Ramiz Salkić, zastupnik u Narodnoj skupštini RS-a.

"Oni koji bi trebali da štite Dejtonski sporazum, a njegov sastavni dio je Ustav Bosne i Hercegovine, i njegove odluke, oni prisustvuju obilježavanju 9. januara kao dana RS, suprotno odluci Ustavnog suda. EUFOR na skupu u Milićima", napisao je on na mreži X (bivši Twitter).

Zadatak i misija EUFOR-a u Bosni i Hercegovini je da štiti Ustav Bosne i Hercegovine, ali i da građanima te zemlje osigura mir i stabilnost.

Trenutno je u BiH više od 1.100 vojnika EUFOR-a.

XS
SM
MD
LG