Dostupni linkovi

Brnabić o 'novoj eri' odnosa sa Kinom nakon sastanka sa Si Đipingom


Premijerka Srbije Ana Brnabić i predsednik Kine Si Điping u Pekingu, 6. novembra 2023.
Premijerka Srbije Ana Brnabić i predsednik Kine Si Điping u Pekingu, 6. novembra 2023.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je nakon sastanka sa predsednikom Kine Si Đipingom u Pekingu ocenila da se "očekuje nova era u ekonomskim odnosima dve zemlje".

"Potvrdili smo uzajamno partnerstvo, podršku, prijateljstvo u ekonomskom i političkom smislu", rekla je Brnabić 6. novembra, saopštila je Vlada Srbije.

U političkom smislu, kako je navela, Kina "nikada neće promeniti svoj stav" po pitanju nezavisnosti Kosova.

Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova, koju je ova država proglasila 2008. godine. U tome ima podršku Kine.

Brnabić je rekla i da je kineski predsednik nagovestio da bi naredne godine možda mogao da poseti Srbiju.

Brnabić se tokom trećeg dana boravka u Kini sastala i sa predstavnicima HBIS grupe koja je 2016. godine kupila deo imovine železare u Smederevu, pedesetak kilometara od Beograda. Zbog zagađenja vazduha, lokalni aktivisti podneli su 2022. godine krivičnu prijavu protiv te kompanije. Smederevo i okolna mesta su na listi najzagađenijih u Srbiji.

Nakon sastanka sa predstavnicima kompanije premijerka Srbije je rekla da je "sledeći fokus drugog kruga investicija u Železari Smederevo je energetska efikasnost i zelena tranzicija".

Tokom posete Kini srpska premijerka je, između ostalog, razgovarala i sa predstavnicima kompanije Ziđin. Ta kompanija učestvuje u istraživanju i eksploataciji rude bakra, zlata i drugih minerala i više puta je kažnjavana zbog zagađenja u istočnoj Srbiji.

Kina je u 2022. bila drugi najznačajniji spoljnotrgovinski partner Srbije posle Nemačke, sa obimom razmene od 6,15 milijardi dolara. Međutim, od toga je uvoz iz Kine bio 4,98 milijardi dolara, dok je izvoz iz Srbije bio 1,17 milijardi dolara.

Dva najveća izvoznika iz Srbije su zapravo kineske kompanije, železara u Smederevu i Ziđin.

Srbija pregovara o članstvu sa Evropskom unijom (EU), ali istovremeno jača odnose sa Kinom, sa kojom sarađuje u oblasti infrastrukture i odbrane.

Dve države su 17. oktobra potpisale i Sporazum o slobodnoj trgovini koji obuhvata 10.412 proizvoda iz Srbije i 8.930 iz Kine.

Zvaničnici dve zemlje godinama unazad međusobne odnose opisuju kao "čelično prijateljstvo".

Zbog jačanja saradnje sa Kinom, Srbiju je više puta kritikovao Brisel i Vašington.

XS
SM
MD
LG