Dostupni linkovi

Američki Kongres spriječio finansijsku blokadu vlade ali izostavio pomoć Ukrajini 


Kapitol, sjedište američkog Kongresa, Vašington (foto arhiv)
Kapitol, sjedište američkog Kongresa, Vašington (foto arhiv)

Kako bi izbjegli finansijsku blokadu rada savezne administracije, američki zakonodavci su u posljednjem trenutku usvojili plan koji će zadržati protok novca u vladine agencije i osigurati milijarde dolara za napore u slučaju katastrofe.

Međutim, sporazum o održavanju finansiranja do sredine novembra izostavlja milijarde dolara pomoći Ukrajini što ukazuje na potencijalno tešku političku borbu oko dodatnog slanja novca za ukrajinske ratne napore jer sve više republikanaca to ne podržava, pišu svjetski mediji.

Bidenova opomena

Predsjednik SAD Joe Biden je u subotu, 30. septembra, potpisao nacrt zakona kojim se produžava finansiranje vladinih agencija za 45 dana, čime je, samo sat vremena prije roka, izbjegnuta blokada rada savezne administracije, napisao je Gardijan (The Guardian).

Biden je pohvalio Kongres što je odobrio zakon uz dvostranačku podršku u oba doma, čak i dok je kritikovao republikance u Predstavničkom domu zbog odbijanja saradnje s demokratama do posljednjeg mogućeg trenutka.

"Večeras je dvostranačka većina u Predstavničkom domu i Senatu glasala da vlada ostane otvorena, sprječavajući nepotrebnu krizu koja bi nanijela bespotreban bol milionima vrijednih Amerikanaca", rekao je Biden u saopštenju naglasivši da je to "dobra vijest za američki narod. Ali želim da budem jasan: nikada nismo smjeli biti u ovoj poziciji".

Prijedlog zakona je prošao Predstavnički dom u velikoj većini dvostranačkih glasova od 335 prema 91, pri čemu se 209 demokrata pridružilo 126 republikanaca u podršci zakonu, ističe Gardijan dodajući da se 90 republikanaca u Predstavničkom domu protivilo se zakonu.

Nacrt zakona, koji je u subotu ujutro predstavio predsjedavajući Predstavničkog doma, republikanac Kevin McCarthy, produžit će finansiranje do 17. novembra i dodijeliti 16 milijardi dolara za saveznu pomoć u katastrofama.

Prijedlog zakona ne uključuje dodatna sredstva za Ukrajinu, koja je postala izvor žestokih rasprava među ultradesničarskim zakonodavcima.

Uprkos tom propustu, Biden je naznačio da će McCarthy uskoro pokrenuti prijedlog zakona o dodatnim izdvajanjima za pružanje dodatne finansijske pomoći američkim saveznicima u Ukrajini.

"Ni pod kojim okolnostima ne možemo dozvoliti da američka podrška Ukrajini bude prekinuta", rekao je Biden.

Odraz manje podrške republikanaca

Nacrt zakona koji je izglasan posljednjeg dana septembra ne uključuje novac za Ukrajinu uprkos tome što su se Bijela kuća i članovi obje stranke u Senatu zalagali za to, piše Njujork tajms (The New York Times), ističući da su demokrate u Predstavničkom domu svejedno prihvatile plan, videći ga kao najkorisniji način da se izbjegne poremećaj u radu vlade.

Kongres je, ističe list, odobrio oko 113 milijardi dolara vojne, humanitarne i ekonomske pomoći u četiri paketa od invazije Rusije, a Biden je zatražio još 24 milijarde dolara.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Kevin McCarthy, koji je sedmicama odbijao zahtjeve da radi s demokratama na rješenju potrošnje, iznio je prijedlog za republikance na sastanku iza zatvorenih vrata u subotu ujutro, a zatim je požurio da ga iznese po posebnoj proceduri koja je značila da može proći samo uz značajnu pomoć demokrata.

Demokrate su se u početku žalile da im je McCarthy nametnuo plan i da je pokušavao da progura mjeru od 71 stranice bez dovoljno provjere. Međutim, naglasio je Njujork tajms, također nisu željeli da budu optuženi da su američku pomoć Ukrajini stavili ispred otvaranja vladinih agencija i plaćanja dva miliona pripadnika vojske i 1,5 miliona federalnih službenika.

Članovi obje stranke rekli su da su uvjereni da mogu dobiti novac za Ukrajinu u narednim sedmicama, ali neuspješno davanje novca u nacrtu je, prema ocjeni Njujork tajmsa, odraz sve manje podrške republikanaca za dodatno finansiranje Kijeva.

Ovakva odluka američkih zakonodavaca također ukazuje na potencijalno tešku borbu koja predstoji oko finansiranja ukrajinskih ratnih napora, koja je uslijedila nakon posjete predsjednika Volodimira Zelenskog Vašingtonu prošlog mjeseca kako bi potvrdio nastavak podrške SAD.

Raskid s konzervativnim krilom

Zastupnici su spriječili blokadu rada savezne administracije u dramatičnom danu na Kapitol Hilu, nakon što je McCarthy “raskinuo“ sa svojim konzervativnim krilom, napisao je Volstrit džurnal (The Wall Street Journal) uz ocjenu da je iznenađujući pomak poništio očekivanja da je Kongres previše podijeljen da bi na vrijeme spriječio blokiranje rada vlade.

"Lako je biti konzervativac koji ne želi ništa učiniti", rekao je McCarthy nakon glasanja u Predstavničkom domu, naglasivši da vjeruje da "Amerika želi pronaći konzervativca koji može učiniti da vlada radi efikasno, efektivno i odgovorno".

Iako je razvoj događaja za sada odložio pitanje blokiranja rada, usvajanje zakona ostavlja neriješene duboke nesuglasice oko saveznih nivoa potrošnje, kao i granične politike i finansiranja Ukrajine, ukazuje konzervativni list, naglasivši da potreba da se traži dvostranački sporazum naglašava McCarthyjevu nesigurnu poziciju kao lidera republikanske stranke.

U postizanju kompromisa, McCarthy je tvrdio da je stranka iscrpila svoje stranačke opcije nakon što su konzervativci izbacili raniji plan, i rekao da je sada jedini izbor da se usvoji zakon kojim se produžava finansiranje do 17. novembra.

Republikanski zastupnik Matt Gaetz , više puta je prijetio da će pokušati svrgnuti McCarthyjev s mjesta predsjedavajućeg Predstavničkog doma ako kalifornijski republikanac zakaže glasanje o nastavku rezolucije.

"Potpuna kapitulacija", rekao je republikanski predstavnik Bob Good, koji je naznačio da bi bio otvoren za podršku u nastojanju da se McCarthy smijeni s mjesta predsjedavajućeg jer "nije uspio da uradi ništa što je obećao".

Odgađanje političkih bitaka

McCarthyjev gambit je privremeno spriječio zatvaranje vlade, ali se činilo da je ugrozio i njegov mandat predsjedavajućeg Predstavničkog doma, piše Vašington post (The Washington Post).

Krajnje desničarski republikanci danima su planirali da zbace McCarthyja s njegovog čelnog mjesta, dok su u subotu bili izrazito ljuti kada je odlučio da se osloni na glasove demokrata kako bi održao vladu otvorenom.

Brzi razvoj događaja u subotu je, naglašava list, iskristalizirao pitanja koja vise nad Domom otkako su republikanci za dlaku preuzeli kontrolu u januaru: da li bi McCarthy mogao raditi s republikanskom tvrdokornom frakcijom ili će na kraju morati da se obrati demokratama kako bi postigao osnovni zadatak upravljanja?

Sada se čini jasnim da su McCarthyju, zapravo, potrebni glasovi druge stranke o nekim ključnim mjerama, ocjenjuje Vašington post i dodaje da što se tiče njegove sposobnosti da zadrži svoju funkciju, to bi moglo postati očigledno za nekoliko dana.

Međutim, jasno je da su subotnji događaji samo odgodili neke od velikih političkih bitaka u Kongresu, naglašava Vašington post dodajući da bi glavni među njima mogao biti da li nastaviti pružati pomoć Ukrajini dok ona pokreće spore napore da protjera ruske trupe sa svoje teritorije.

"Ovaj zakon je pobjeda za Putina i njegove simpatizere", rekao je zastupnik Mike Quigley, jedini demokrata koji je glasao protiv zakona u Predstavničkom domu, kazavši da je to učinio jer mjera ne uključuje pomoć Ukrajini. "Sada imamo 45 dana da ispravimo ovu tešku grešku."

Borba za pomoć Ukrajini

Iako pristalice Ukrajine u američkom Kongresu kažu da neće odustati od zahtjeva da se Ukrajini pruži veća pomoć, mnogi zakonodavci priznaju da dobijanje takvog odobrenja postaje sve teže jer otpor republikanaca raste dok se rat između Rusije i Ukrajine nastavlja, piše Asošiejtid pres (The Associated Press).

Glasanje u Domu prošle sedmice ukazalo je na potencijalne nevolje koje predstoje, ističe AP, dodajući da je gotovo polovina republikanaca u Predstavničkom domu glasala za oduzimanje 300 miliona dolara iz računa za odbranu za obuku ukrajinskih vojnika i kupovinu oružja.

Zatim, u subotu, predsjedavajući Predstavničkog doma Kevin McCarthy izostavio dodatnu pomoć Ukrajini iz mjere za održavanje rada vlade do 17. novembra, čime je, ukazuje AP, zatvorio vrata paketu Senata koji bi Ukrajini usmjerio šest milijardi dolara, otprilike trećinu onoga što je tražila Bijela kuća.

Najnovije akcije u Kongresu signaliziraju postepenu promjenu nepokolebljive podrške koju su Sjedinjene Države do sada obećale Ukrajini u njenoj borbi protiv Rusije, i to je jedan od najjasnijih primjera kako se republikanci sve više okreću izolacionističkom stavu, ocjenjuje Asošiejtid pres.

Demokrate su izjavile da su razočarane nedostatkom finansiranja Ukrajine, ali su izrazile odlučnost da će osigurati pomoć ratom razorenoj zemlji.

"Nećemo prestati da se borimo za veću ekonomsku i sigurnosnu pomoć Ukrajini", rekao je nakon usvajanja zakona vođa većine u Senatu Chuck Schumer. "Većina u obje stranke podržava pomoć Ukrajini, a učiniti više je od vitalnog značaja za američku sigurnost i demokratiju širom svijeta."

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG