Dostupni linkovi

U Srbiji dan žalosti zbog događaju na Kosovu


Zastave na pola koplja ispred Skupštine Srbije u Beogradu, 27. septembar 2023.
Zastave na pola koplja ispred Skupštine Srbije u Beogradu, 27. septembar 2023.

U Srbiji je u sredu, 27. septembra, Dan žalosti koji je Vlada prolgasila posle sukoba u selu Banjska u opštini Zvečan na severu Kosova,

Zastave Srbije na institucijama spuštene su na pola koplja, a televizijski i radijski sadržaji, kao i sve sportske i zabavne manifestacije prilagođene Danu žalosti.

Policija Kosova istraživala je teren oko Banjske od 24. septembra, kada je u ranim jutarnjim satima grupa maskiranih i naoružanih lica na severa Kosova napala policiju. Tom prilikom je ubijen jedan policijski službenik, dok je u razmeni vatre policija ubila trojicu napadača srpske nacionalnosti.

Osmorica napadača je uhapšeno a na teret im se stavlja: terorizam, delovanje protiv ustavnog poretka i bezbednosti Kosova.

Vlada Srbije ranije je saopštila da je Dan žalosti proglašava zbog "tragičnih događaja" na Kosovu.

Dan žalosti proglašen je i u bh. entitetu Republika Srpska.

Na Kosovu samo predsednik te zemlje može da proglasi dan žalosti na nivou države, a opštine na opštinskom nivou. Ipak, vodeća partija kosovskih Srba, Srpska lista, objavila je da su 26, 27. i 28. septembar "dani žalosti povodom pogibije sugrađana u tragičnom događaju u Banjskoj, u opštini Zvečan".

Srpska lista je trenutno na čelu samo šest opština južno od Ibra, ali ne i u četiri opštine na severu Kosova.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja (Xhelal Svecla) 26. septembra je objavio video uz tvrdnje da se na njemu vidi da je potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić bio među uniformisanim naoružanim licima, koji su se sukobili s policijom Kosova u manastiru Banjska.

Radoičić je potpredsednik Srpske liste, najveće partije kosovskih Srba koja ima podršku Beograda. Nalazi se i na crnoj listi SAD zbog korupcije i međunarodnog kriminala, dok ga kosovske vlasti dovode i u vezu sa ubistvom srpskom opozicionog političara na Kosovu Olivera Ivanovića.

Za njim je na Kosovu raspisana i poternica zbog "zastrašivanja svedoka" u slučaju "Brezovica" koji se tiče korupcije i nelegalne gradnje.

Kosovski ministar policije je rekao da se svakodnevno utvrđuje da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, preko Srpske liste i potpredsednika ove partije Milana Radoičića, "preduzeo terorističku akciju protiv pravnog i ustavnog poretka Republike Kosovo".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da su napadači lokalni Srbi sa Kosova, "koji više ne mogu da trpe Kurtijev (premijer Kosova Aljbin Kurti) teror".

Vučić je negirao da Beograd ima bilo kakve veze sa napadom.

XS
SM
MD
LG