Dostupni linkovi

Zelenski u Švedskoj pregovara o borbenim avionima


Ukrajinski predsjednik Zelenski (desno) i švedski premijer Kristersson, Harpsund, Švedska, 19. avgust
Ukrajinski predsjednik Zelenski (desno) i švedski premijer Kristersson, Harpsund, Švedska, 19. avgust

Ukrajina u subotu vodi razgovore sa Švedskom o mogućnosti da dobije njene borbene avione Gripen, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nakon sastanka sa švedskim premijerom, Ulfom Kristerssonom.

Ovo je njegova prva posjeta Švedskoj od početka ruske invazije u februaru 2022., a razgovori o nabavci Gripena, koje je opisao kao preliminarne, slijede nakon što su Sjedinjene Države odobrile Danskoj i Holandiji da pošalju Ukrajini borbene avione F-16.

"Danas smo detaljno razgovarali o budućim koracima u vezi mogućnosti otvaranja pitanja dobivanja švedskih Gripena", rekao je Zelenski na pres-konferenciji s Kristerssonom, dodajući da će to biti glavna tema na njegovim sastancima s drugim švedskim dužnosnicima.

Švedska vlada je u junu rekla da će ukrajinskim pilotima omogućiti testiranje tih aviona koje proizvodi Saab, ali je i istaknula da treba sve svoje avione za odbranu švedskog teritorija.

Zelenski je u subotu rekao da su ukrajinski piloti već počeli obuku na tim avionima.

Kristersson u izjavi nije spomenuo Gripene, ali je osudio ruski raketni napad na Černihiv u kojem je poginulo sedmoro ljudi, a povrijeđeno 110. "To samo jača potrebu da budemo uz vas u svim vašim borbama", rekao je.

Ukrajina i Švedska potpisale su sporazum koji predviđa da će Ukrajina početi proizvoditi švedska borbena vozila CV90.

Zelenski se treba sastati i s predsjednikom švedskog parlamenta, vrhovnim komandantom švedskih oružanih snaga i čelnicima glavnih švedskih političkih stranaka, navela je švedska vlada.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG