Dostupni linkovi

Predsjednik Hrvatske u obraćanju naciji optužio premijera za neustavno djelovanje


Zoran Milanović
Zoran Milanović

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović ocijenio je kao politički udar na demokratiju to što Vlada premijera Andreja Plenkovića namjerava da Vojnu bezbjednosno-obavještajnu agenciju mimo Ustava stavi pod direktno upravljanje Ministarstva odbrane.

Predsjednik i premijer Hrvatske već nekoliko godina imaju suprotne stavove o mnogim unutrašnjopolitičkim i spoljnopolitičkim pitanjima, a neka od pitanja ticala seu se obuke ukrajinskih vojnika, te odnosa Hrvatske prema susjednoj Bosni i Hercegovini.

Milanović koji često oštrim jezikom kritikuje odluke Vlade, u obraćanju javnosti na državnoj televiziji 6. jula uveče pozvao je Plenkovića da zaustavi politizaciju vojske i vojne agencije, koju, kako je rekao, očito planira da sprovede kroz Ministarstvo odbrane.

"Kao vrhovni komandant Oružanih snaga Hrvatske pozivam Vladu da to ne čini jer ću biti prisiljen da reagujem u skladu sa svojim ovlaštenjima", rekao je Milanović.

Predsjednik Hrvatske je rekao da je Vlada, umjesto poštovanja ustavne procedure za imenovanje direktora te agencije i suprotno ustaljenoj demokratskoj praksi, pripremila neustavno rješenje prema kojem bi privremenog čelnika Agencije postavljao i razrješavao ministar obrane.

Hrvatski predsjednik je ocijenio da to Hrvatsku vraća u doba kada su obavještajne službe bile pod direktnom kontrolom vladajuće stranke, prenose hrvatski mediji.

Hrvatski premijer Andrej Plenković osudio je u oktobru prošle godine protivljenje predsjednika Zorana Milanovića ponudi Ministarstva obrane da se ukrajinski vojnici obučavaju u Hrvatskoj.

"Izražavam zgroženost reakcijama predsjednika Milanovića, a još više ovih njegovih trabanata u Saboru koji u biti razotkrivaju svoje proruske stavove", rekao je hrvatski premijer.

Prethodno se Milanović izjasnio protiv uključivanja stručnjaka u obuku vojnika i rekao da mu se ova ideja ne sviđa jer "ne podržava upetljavanje Hrvatske u ovaj rat više nego što treba".

Konkretni smo i solidarni i to je to. Kao vrhovni zapovjednik, neću to odobriti", izjavio je Milanović 18. oktobra.

XS
SM
MD
LG