Dostupni linkovi

Wagner i Prigožin napuštaju Rostov i Voronjež
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:55 0:00

Wagner i Prigožin napuštaju Rostov i Voronjež

Pobuna Wagnerovih plaćenika u Rusiji

  • Šef grupe Wagner Jevgenij Prigožin zaustavio je vojni pohod ka Moskvi nakon pobune koja je trajala od 23. juna ujutro.
  • Uz posredovanje bjeloruskog predsjednika dogovoreno je da Prigožin preseli u Bjelorusiju a njegove trupe neće biti kažnjene za pobunu..
  • Plaćenici paravojne grupe Wagner pobunili se nakon što je Prigožin optužio rusku vojsku da je izvršila smrtonosni napad na njegove snage u Ukrajini, gdje se bore za Rusiju.
  • Rano ujutro 24. juna bili su zauzeli važne lokacije u Rostovu na Donu, strareški važnom gradu za agresiju na Ukrajinu i krenuli prema Moskvi
  • U Moskvi su zatim uvedene antiterorističke mjere, koje su od 25. juna ujutro van snage.
  • Ne zna se trenutno gdje se Prigožin nalazi, a blokade koje je ruska vojska postavila na putevima ka glavnom gradu Rusije uglavnom su uklonjene.
23:07 25.6.2023.

Zatvaramo blog uživo

Poštovani čitaoci, hvala što ste pratili pobunu plaćenićke grupe Wagner u Rusiji na Radiju Slobodna Evropa. U narednom periodu ćemo razvoj događaja pratiti kroz vijesti, analize i video priloge. Ostanite uz nas.

22:22 25.6.2023.

Biden i Zelenski razgovarali o pobuni u Rusiji

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i američki predsjednik Joe Biden razgovarali su u nedjelju, 25. juna, o kratkoj pobuni plaćeničkih trupa Wagner u Rusiji, koje je predvodio Jevgenij Prigožin.

"Pozitivan i inspirativan razgovor. Razgovarali smo o toku neprijateljstava i procesima koji se odvijaju u Rusiji", rekao je, dodajući da su razgovarali i o dalekometnom oružju.

Bijela kuća potvrdila je razgovore u odvojenom saopćenju.

"Svijet mora vršiti pritisak na Rusiju dok se ne uspostavi međunarodni poredak", naveo je Zelenski.

Zelenski je također rekao da su dvojica čelnika također razgovarali o većoj američkoj pomoći "s naglaskom na dalekometno oružje" i koordinirali stajališta dviju zemalja uoči summita NATO-a u Vilniusu sljedećeg mjeseca.

Zelenski je naveo da je razgovarao i s kanadskim premijerom Justinom Trudeauom kazavši kako dijeli "procjene Ukrajine o pokušaju državnog udara u Rusiji i utjecaju ove situacije na tok neprijateljstava".

U odvojenom razgovoru s poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom razgovarao je o situaciji na bojnom polju i prijetnji za nuklearnu elektranu Zaporužja, u južnoj Ukrajini, koju drže ruske snage.

20:51 25.6.2023.

Razgovarali Putin i Lukašenko, nije objavljeno o čemu

Predsjednici Bjelorusije i Rusije Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin razgovarali su danas, javila je bjeloruska državna agencija Belta bez detalja o temi razgovora.

Kako je Belti rečeno iz Lukašenkova ureda, on je jutros razgovarao s Putinom, a poslijepodne s predsjednikom Kazahstana Nursultanom Nazarbajevim.

S Nazarbajevim je bjeloruski predsjednik razgovarao, kako se navodi, "o situaciji na međunarodnom nivou i u regiji", kao i o odnosima Bjelorusije i Kazahstana.

Nakon intervencije Lukašenka, jučer je prekinuta pobuna Wagnerove grupe koja je krenula prema Moskvi.

Wagnerov vođa Jevgenij Prigožin trebao bi nakon pobune otići u Bjelorusiju, kako je dogovoreno na pregovorima s bjeloruskim predsjednikom, no za sada se ne zna gdje se nalazi.

Kremlj je objavio da je povučen krivični postupak protiv Prigožina, koji je pristao prekinuti pobunu.

20:03 25.6.2023.

'Stvari se kreću u dobrom smjeru', smatra ukrajinski ministar obrane

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov rekao je da su "ruske vlasti slabe" i da se "stvari kreću u dobrom smjeru".

Također je rekao da je razgovarao o nedavnim događajima u Rusiji sa svojim američkim kolegom Lloydom Austinom.

"Razgovarali smo o nedavnim događajima u Rusiji. Slažemo se da su ruske vlasti slabe i da je povlačenje ruskih trupa iz Ukrajine najbolji izbor za Kremlj. Rusiji bi bilo bolje da sama rješava svoje probleme. Također smo razgovarali o protuofanzivi ukrajinske vojske i sljedećim koracima u jačanju naših odbrambenih snaga. Stvari se kreću u dobrom smjeru. Ukrajina će pobijediti", naveo je Reznikov.

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG