Dostupni linkovi

Ukrajinci navode da u ruskom napadu na Kijev ima mrtvih, među njima dijete


Forenzičari stavljaju tijelo djevojčice ubijene tokom ruskog raketnog udara u kombi u Kijevu 1. juna.
Forenzičari stavljaju tijelo djevojčice ubijene tokom ruskog raketnog udara u kombi u Kijevu 1. juna.

U zračnom napadu na ukrajinski glavni grad u četvrtak rano ujutro tri su osobe poginule, među njima jedno dijete, objavili su gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko i vojne vlasti.

Nakon napada, gradonačelnik Kijeva otkazao je sve zakazane događaje povodom proslave 1. juna, kada mnoge bivše komunističke zemlje slave Međunarodni dan djeteta.

Kličko je rekao da su ostaci pali na bolnicu, vrtić, školu i policijsku stanicu tokom prvog ruskog napada u mjesecu koji je također oštetio stambene zgrade, vodovod i automobile.

Među žrtvama su bile dvije žene i jedna devetogodišnja djevojčica. Još jedanaest ljudi je ranjeno, saopštile su vlasti.

Ukrajinski glavni grad u maju je bio na meti ruskih vazdušnih udara 17 puta.

Ukrajinska vojska je saopštila da je Rusija koristila rakete Iskander u napadu 1. juna koji je ciljao na infrastrukturu u regionu Kijeva.

"Preliminarno je [utvrđeno da je] 10 od 10 projektila uništila ukrajinska protivvazdušna odbrana," navodi vojska u svom jutarnjem izvještaju.

U međuvremenu, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski boravi u susjednoj Moldaviji kako bi prisustvovao samitu Evropske političke zajednice, koja okuplja 27 članica EU sa 20 njihovih partnera, u svojoj prvoj posjeti Kišinjevu od početka ruske invazije.

Zelenskog je dočekala prozapadna predsjednica Moldavije Maia Sandu u zamku Mimi u Bulboaki, 40-ak kilometara istočno od Kišinjeva.

Zelenski je ranije na Telegramu rekao da planira održati bilateralne razgovore sa čelnicima EU kako bi prikupio veću podršku Ukrajini.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG