Dostupni linkovi

Nastava u školi 'Vladislav Ribnikar' za decu čiji su roditelji izrazili želju, navelo ministarstvo


Policija ispred škole "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, 22. maj 2023.
Policija ispred škole "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, 22. maj 2023.

Ministarstvo prosvete Srbije saopštilo je 22. maja da će nastava u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, gde je 3. maja stradalo devetoro dece i radnik obezbeđenja, biti održana za decu "čiji su roditelji izrazili želju za tim".

U saopštenju Ministarstva se navodi i da je "svakom detetu, koje se ne oseća spremno da pohađa nastavu i kome je neophodna podrška, ista omogućena od strane stručnih lica".

"Svaki roditelj ima mogućnost da, u bilo kom trenutku, promeni odluku u skladu sa trenutnim osećanjima svog deteta", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ministarstvo prosvete je saopštilo i da priprema predlog "posebnog modela upisa u srednju školu za učenike 8. razreda" ove škole koji će se prvo predstaviti roditeljima.

U saopštenju se navodi da je odluka o nastavi doneta u dogovoru sa Savetom roditelja škole, Radnom grupom za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih i pedagoškim kolegijumom škole.

Nastava u ovoj školi je nastavljena 22. maja, kako je potvrdila za Radio-televiziju Srbije (RTS) Snežana Vuković iz Ministarstva prosvete.

Kako je najavljeno, nastava će se odvijati od osam za prepodnevnu i od 13 časova za popodnevnu smenu. U školu će, kako je navela, popodne doći i učenici odeljenja VII-2, čiji su vršnjaci stradali u pucnjavi.

Vuković je za RTS 22. maja navela da ukoliko roditelji primete da se deca plaše i nemaju potrebu da uđu u školski prostor, dete ne mora da dođe u školu jer bi to bilo "novo nasilje nad detetom i niko iz Ministarstva i stručnih krugova ne insistira na tome".

Ona je rekla i da postoji mogućnost izvođenja onlajn nastave za tu decu.

Saopštenja Ministarstva prosvete dolaze nakon apela pojedinih roditelja dece Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" da se nastava u toj školi obustavi i školska godina završi zaključno sa 3. majem, danom kada je 13-godišnji učenik sedmog razreda, kako se sumnja, pucao na svoje vršnjake u školi i zaposlene.

XS
SM
MD
LG