Dostupni linkovi

Kremlj ponovo o Republici Srpskoj, najavljuje nastavak ulaganja


 Aleksandar Gruško
Aleksandar Gruško

Zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško najavio je da će Rusija nastaviti da ulaže u Republiku Srpsku (RS).

"Ako govorimo o najznačajnijim, to je sigurno prisustvo naših velikih kompanija u Republici Srpskoj, uključujući naftne i gasne", istakao je Gruško večeras za Radio-televiziju Republike Srpske (RTRS).

Ovo je drugi put u posljednjih nekoliko dana da Kremlj otvoreno govori o podršci vlastima ovog bh. entiteta, čiji lider Milorad Dodik zagovara otcjepljenje RS iz države Bosne i Hercegovine. Portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov 11. maja je najavio jačanje veza Rusije i RS.

Zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško u intervjuu za RTRS 15. maja je naveo da Republika Srpska i dalje dobija ruski gas po stabilnim cijenama.

On je rekao da kao ruski diplomata smatra da bi trebalo biti više Rusije u ovom regionu, te ustvrdio kako će "ulazak ili uvlačenje BiH u Evropsku uniju (EU), a još više u NATO, samo stvoriti dodatne rizike od novih linija razdvajanja, a ne ujediniti ovaj region.

Ambasada SAD je na najavu jačanja veza Rusije sa RS saopštila da "nijedna vlada, na bilo kojem nivou, ne bi trebalo da proširuje saradnju sa Rusijom dok ona nastavlja agresiju protiv Ukrajine"

"Ruski brutalni i ničim izazvani rat protiv Ukrajine istakao je hitnu potrebu da sve zemlje Zapadnog Balkana provode demokratske i druge reforme neophodne za proces integracije u evroatlantske institucije", navodi se u odgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE) na upit za komentar izjave portparola ruskog predsjednika.

Takođe, predsjednik RS Milorad Dodik, koji je pod američkim sankcijama, ovog mjeseca ide u Moskvu na susret s Vladimirom Putinom.

Američko Ministarstvo finansija je u januaru 2022. godine stavilo Dodika, lidera vodeće partije u RS, Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), na listu sankcija zbog koruptivnih aktivnosti, pokušaja urušavanja Dejtonskog sporazuma i ugrožavanja stabilnosti BiH i cijele regije.

XS
SM
MD
LG