Dostupni linkovi

Finansijski lideri G7 upozoravaju na globalnu neizvesnost


Ministarka finansija SAD Dženet Jelen razgovara sa britanskim ministrom finansija Džeremijem Hantom na marginama sastanka ministara finansija i guvernera centralnih banaka G7, u Nigati, Japan, 13. maj 2023.
Ministarka finansija SAD Dženet Jelen razgovara sa britanskim ministrom finansija Džeremijem Hantom na marginama sastanka ministara finansija i guvernera centralnih banaka G7, u Nigati, Japan, 13. maj 2023.

Finansijski lideri bogatih zemalja Grupe sedam (G7) upozorili su 13. maja na kraju trodnevnog sastanka na povećanje globalne ekonomske neizvesnosti.

Šefovi centralnih banaka G7 takođe su obećali da će se boriti protiv visoke inflacije.

Okupljanje u japanskom gradu Niigata usledilo je nakon nedavnih propadanja američkih banaka i nekih znaka usporavanja kineske ekonomije.

"Globalna ekonomija je pokazala otpornost na višestruke šokove, uključujući pandemiju COVID-19, agresivni rat Rusije protiv Ukrajine i povezane inflatorne pritiske", navodi se u saopštenju posle sastanka.

"Moramo da ostanemo na oprezu i da ostanemo agilni i fleksibilni u našoj makroekonomskoj politici usred povećane neizvesnosti u pogledu globalnih ekonomskih izgleda", dodaje se.

U saopštenju se ne spominje pitanje američkog duga, koji pogađa tržišta u vreme kada troškovi zaduživanja rastu zbog agresivnog pooštravanja monetarne politike od strane američkih i evropskih centralnih banaka.

Ministarka finansija SAD-a Dženet Jelen, koja je ranije rekla da bi do prvog bankrota SAD mogao da dođe u roku od nekoliko nedelja ako se situacija ne reši, rekla je 13. maja Rojtersu da je to bilo "teže" nego u prošlosti, ali je navela da se i dalje nada da se rešenje može naći.

U SAD-u nema dogovora u vezi sa podizanjem granice duga, kojim se ograničava ukupan iznos novca koji Sjedinjene Države mogu da pozajme. Pojedini ekonomisti smatraju da to preti da uzdrma finansijska tržišta i baci globalnu ekonomiju u finansijsku krizu, piše New York Times.

G7 je ponovila svoju osudu ruske invazije na Ukrajinu i obećala da će pojačati praćenje prekograničnih transakcija između Rusije i drugih zemalja.

Kina je takođe bila tema G7, a Japan je predvodio napore da diverzifikuje lance snabdevanja i smanji njihovo veliko oslanjanje na drugu po veličini svetsku ekonomiju.

Finansijski lideri su u svom saopštenju postavili rok do kraja godine za pokretanje nove šeme za diversifikaciju globalnih lanaca snabdevanja.

Nova šema predviđa da G7 nudi pomoć zemljama sa niskim i srednjim prihodima kako bi one mogle da igraju veću ulogu u lancima snabdevanja za proizvode povezane sa energetikom, kao što su rafinisani minerali i prerada proizvodnih delova.

"Diverzifikacija lanaca snabdevanja može doprineti očuvanju energetske bezbednosti i pomoći nam da održimo makroekonomsku stabilnost", navodi se u saopštenju i dodaje da će šema biti pokrenuta "najkasnije do kraja ove godine".

U saopštenju se ne spominje ideja, koju su istakle Sjedinjene Države, da se razmotri uvođenje ciljanih ograničenja na ulaganja Kini kako bi se suzbila "ekonomska prinuda" Kine prema drugim zemljama.

Navodi se da će zemlje G7 raditi na tome da strane investicije "ne potkopaju ekonomski suverenitet zemalja domaćina".

Razgovori među finansijskim liderima dolaze pred samit G7 koji počinje u petak u Hirošimi.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG