Dostupni linkovi

Južnokorejski 'kralj kriptovaluta' ponudio 400.000 eura da se brani sa slobode


Do Kvon, prilikom privođenja u Podgorici 23. marta.
Do Kvon, prilikom privođenja u Podgorici 23. marta.

Južnokorejski bivši "kralj kriptovaluta" Hyeong Do Kwon (Do Kvon) i Hon Čand Jun negirali su krivicu za falsifikovanje dokumenata, zbog čega su u martu uhapšeni u Podgorici, i ponudili jemstvo od po 400.000 eura da se brane sa slobode.

Podgorički Osnovni sud, u kojem je održan glavni pretres 11. maja, naknadno će se izjasniti o predlogu da ih pusti iz pritvora uz jemstvo koje bi, kako su kazali, dale njihove supruge.

Naime, Do Kvon je uhapšen 23. marta na podgoričkom aerodromu s lažnim putnim ispravama, a za njim je raspisana Interpolova potjernica zbog optužbi za prevaru od 40 milijardi dolara preko kriptovaluta.

Njegovo izručenje traže Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države.

On i Joon Hon Chang su, kako sumnja Osnovno državno tužilaštvo, prilikom pasoške kontrole na privatnom letu za Dubai upotrijebili falsifikovane pasoše Kostarike.

Prilikom pretresa kod njih su nađene i oduzete i lažne putne isprave Koreje i Belgije.

Za krivično djelo falsifikovanje isprava propisana je kazna od zatvora od tri mjeseca do pet godina, uključujući vrijeme provedeno u pritvoru.

Sledeći pretres zakazan je za 16. jun.

Za Do Kvonom je izdat nalog za hapšenje u Južnoj Koreji u septembru prošle godine kada se kriptovaluta Terra srušila i kompanija Teraform Labs, u kojoj je suvlasnik, doživjela kolaps sredinom prošle godine.

Tokom prošle godine, postojale su sumnje da se Do Kwon jedno vrijeme krio i u Srbiji, ali ti navodi nikada nisu bili potvrđeni.

Kako je ranije objavio Radio Slobodna Evropa (RSE) Do Kwon je jedan osnivača kompanije Teraform Labs koja je razvijala efikasniji sistem plaćanja koristeći blokčejn tehnologije.


Osim kripto valute Terra, stvorena je i Luna. Obje su propale u maju prošle godine, kada njihove cijene pale skoro na nulu, što je pogodilo šire kripto tržište.

Nakon propasti kompanije Do Kwona, svjetski mediji su objavili da su investitori izgubili oko 42 milijarde dolara, dok su neki izgubili životnu ušteđevinu.

Zbog toga su južnokorejske vlasti pokrenule nekoliko krivičnih postupaka.

XS
SM
MD
LG