Dostupni linkovi

Ministar prosvete Srbije Branko Ružić podneo ostavku


Ministar prosvete u Vladi Srbije Branko Ružić objavio je na Tviteru da je premijerki Ani Brnabić podneo ostavku.

Ostavka je usledila nakon što su osmoro dece i radnik obezbeđenja ubijeni u oružanom napadu 13-godišnjeg učenika u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar". Šestoro učenika i nastavnica su ranjeni, a napadač je uhapšen.

Napad se dogodio 3. maja.

Ružić je obavestio premijerku Anu Brnabić da je podneo neopozivu ostavku.

"U smiraj trodnevne nacionalne žalosti, kao odgovoran i vaspitan čovek, profesionalan u obavljanju svih dosadašnjih javnih dužnosti, kao roditelj i građanin Srbije doneo sam jedinu racionalnu i časnu odluku u ovim okolnostima", naveo je Ružić.

On je naveo u obraćanju premijerki i da je upoznata sa činjenicom da je "ostavku ponudio momentalno onog dana kada se tragedija dogodila ".

Ružić je još jednom izrazio najdublje saučešće porodicama stradalih.

U ostavci je naveo da će doživotno nositi dramatične slike događaja iz škole i suze pri izjavljivanju saučešća roditeljima.

Ružić je dodao da je ostavka lični, ali i politički čin.

"U razvijenim demokratskim društvima odlika snage, a u našem regionu, vrlo često odlika slabosti. Neka javnost sudi", naveo je Ružić.

Ministar prosvete je nakon pucnjave u beogradskoj školi 3. maja ocenio na konferenciji za novinare da je Srbija "nažalost deo onog sveta u kojem se ovakve stvari sve češće događaju".

On je tada naveo da je evidentan "kancerogeni uticaj interneta, video igrica i takozvanih zapadnih vrednosti".

Pojedine nevladine organizacije kritikovale su ove Ružićeve izjave optužujući ga za "političku instrumentalizaciju" tragedije i zatražile su njegovu ostavku.

Ostavku ministra prosvete tražio je i deo opozicije.

Branko Ružić je funkcioner Socijalističke partije Srbije, manjeg koalicionog partnera vladajuće Srpske napredne stranke na čijem čelu je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

XS
SM
MD
LG