Dostupni linkovi

Italijanski turista ubijen, sedmoro ranjeno u napadu u Tel Avivu


Tel Aviv, 7. april 2023.
Tel Aviv, 7. april 2023.

Italijanski turista je ubijen, a još sedam osoba je ranjeno u napadu, kako se sumnja, automobilom u blizini plaže u Tel Avivu u petak, 7. aprila, saopštili su izraelski lekari.

Italijanski ministar spoljnih poslova rekao je da je Izrael identifikovao ubijenog čoveka kao italijanskog državljanina Alesandra Parinija.

Na snimcima sa lica mesta vidi se prevrnuti automobil u blizini šetališta i izraelski policajac koji otvara vatru.

Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova nagovestilo je da se radi o terorističkom napadu, iako nije bilo odmah jasno šta se dogodilo, prenela je agencija AP.

Izraelska policija saopštila je da je automobil naleteo na grupu ljudi pored popularnog parka pored mora pre nego što se prevrnuo.

Lokalna policija je saopštila da su policajci ubili osumnjičenog napadača.

Napad je usledio nakon što su dve britansko-izraelske sestre ubijene, a njihova majka ranjena u pucnjavi na okupiranoj Zapadnoj obali ranije u petak.

Policija u Tel Avivu saopštila je da je u 21:25 po lokalnom vremenu (18:25 CET) 45-godišnji muškarac vozio automobil marke Kia duž gradske plaže, udarivši nekoliko pešaka pre nego što se prevrnuo na travnjaku Čarlsa Klora.

Izraelska hitna pomoć saopštila je da je, osim navodnog počinioca, u napadu bilo ukupno osam žrtava i da su svi turisti.

Od ranjenih, troje je zadobilo teže povrede ali nisu u životnoj opasnosti, a četvoro samo lakše, navodi se u saopštenju.

Osude nasilja iz EU

Italijanska premijerka Đorđa Meloni izrazila je "duboku tugu" zbog smrti Parinija i opisala napad kao "kukavički".

Evropska unija osudila je u subotu smrtonosne napade u Izraelu i rakete ispaljene iz Libana koje su izazvale izraelske protuudare i pozvala na "uzdržanost".

"EU osuđuje sve akte nasilja. Ovo mora prestati. Pozivamo sve strane na maksimalnu uzdržanost, da izbegnu dalju eskalaciju i promovišu mir za verske praznike koji su u toku“, rekao je visoki predstavnik Unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj u izjavi posle napada u petak u Izraelu.

Nakon incidenta, izraelski premijer Benjamin Netanjahu mobilisao je policijske i vojne rezerviste u sklopu napora za borbu protiv terorizma, saopštila je njegova kancelarija.

Netanjahu je takođe posetio mesto pucnjave na Zapadnoj obali. Napadi su se dogodili nekoliko sati nakon što je izraelska vojska izvela vazdušne napade na ciljeve palestinske militantne grupe Hamas u južnom Libanu i Pojasu Gaze.

Vojska je saopštila da su napadi odgovor na baraž od 34 rakete ispaljene iz Libana na severni Izrael u četvrtak, za šta je okrivila tu grupu.

Tenzije rastu nakon dve noći racija izraelske policije na džamiju al-Aksa u Jerusalimu ranije ove nedelje.

Upadi su izazvali nasilne sukobe sa Palestincima unutar džamije i izazvali gnev širom regiona.

Rakete ispaljene iz Libana formirale su najveću takvu baraž u poslednjih 17 godina.

Hamas nije potvrdio da je ispalio rakete, ali lider Ismail Hanije, koji je u to vreme bio u poseti libanskom glavnom gradu Bejrutu, rekao je da Palestinci neće "sedeti skrštenih ruku" pred izraelskom agresijom, javlja BBC.

Odgovornost za napade niko nije preuzeo.

XS
SM
MD
LG