Dostupni linkovi

EU će Ukrajini isporučiti 'milion artiljerijskih granata'


Ukrajinski vojnik u kamionu s artiljerijskim granatama blizu linije fronta u regiji Zaporižje, Ukrajina, 5. januar 2023.
Ukrajinski vojnik u kamionu s artiljerijskim granatama blizu linije fronta u regiji Zaporižje, Ukrajina, 5. januar 2023.

Visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnost Josep Borrell izjavio je da su se ministri vanjskih poslova i odbrane država EU-a, na njegov prijedlog, dogovorili u ponedjeljak da Ukrajini isporuče milion artiljerijskih granata u narednih 12 mjeseci.

Borrell je na Twitteru napisao je napravljen "plan u tri koraka pri čemu je prvi korak da se pošalje milijardu eura za trenutnu isporuku, drugi korak milijardu eura za zajedničku nabavku i treći korak stvaranje komisija koja će drastično povećati vojne proizvodne kapacitete".

"Poduzimamo ključni korak ka ispunjenju naših obećanja da ćemo Ukrajini osigurati više artiljerijske municije. EU je posvećena da Ukrajini isporuči brže i više oružja", napisao je on.

Njemački ministar odbrane Boris Pistorius rekao je da je "početni signal" dan i obećao da Ukrajina može računati na dobivanje velike količine municije ove godine.

"Ovo je vrlo snažan korak za zaštitu europske sigurnosti", rekao je šef kabineta ukrajinskog predsjednika, Andrij Jermak.

Države EU prvi put zajedno kupuju municiju, posebno artiljerijske granate od 155 milimetara zapadne proizvodnje, što bi, kako smatraju, moglo pomoći Ukrajini u ratu.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG