Dostupni linkovi

Američka ministrica navodi da je spriječeno rusko izazivanje energetske krize u Evropi


Američka ministrica Jennifer Granholm je čestitala Hrvatskoj na izgradnji LNG terminala na Krku i visokom postotku zelene energije u ukupnoj proizvodnji energije,
Američka ministrica Jennifer Granholm je čestitala Hrvatskoj na izgradnji LNG terminala na Krku i visokom postotku zelene energije u ukupnoj proizvodnji energije,

"Rusija je terorizirala ukrajinske građane namjerno gađajući energetska postrojenja, kako bi oni poumirali od hladnoće, i druge države ostaviti bez dostatnih količina energije, ali ustali smo zajedno i sve to spriječili", kazala je američka ministrica energetike Jennifer Granholm na ministarskom sastanku Partnerstva za transatlantsku energetsku i klimatsku suradnju u Zagrebu (P-TECC).

P-TECC je inicijativa Sjedinjenih Država i 24 države srednje i istočne Europe, a tema susreta je jačanje transatlantske solidarnosti usred sadašnje energetske krize i osiguranje napora za energetsku tranziciju jačanje energetske sigurnosti i daljnje regionalne integracije.

Sjedinjene Države nude pomoć i protiv cyber-prijetnji

Ministrica je kazala kako se nastavlja i dalje s pomoći Ukrajini i radu na prestanku ovisnosti Europe o energentima iz Rusije, a cilj je zelena, obnovljiva i dostupna energija. Dodala je i kako Sjedinjene države nude pomoć članicama P-TECC-a, među ostalim i u razmjeni iskustava u zaštiti energetske infrastrukture od fizičkih, ali i cyber-prijetnji.

"U tom duhu zamolila sam glavnu osobu za informacije u Ministarstvu Ann Duncan da inicira mogućnosti za razmjene informacija i obuku iz oblasti cyber-opasnosti za zemlje P-TECC-a. To će započeti sa fokusom na forenziku i tehnikama odgovora na incidente uzrokovane brzo napredujućim cyber prijetnjama s kojima se suočavamo", najavila je američka ministrica energetike.

Američka ministrica je čestitala Hrvatskoj na izgradnji LNG terminala na Krku i visokom postotku zelene energije u ukupnoj proizvodnji energije, a posebnu je pozornost posvetila geotermalnoj energiji, koje ima u mnogim dijelovima svijeta, a da "Hrvatska pogotovo u tome ima veliki potencijal".

Ona se 1. ožujka uoči summita susrela i sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem. "Obostrano je potvrđena namjera daljnjeg snaženja savezničkih i partnerskih odnosa Hrvatske i SAD, uključujući gospodarsku i energetsku suradnju", priopćeno je nakon sastanka iz Plenkovićevog kabineta.

Tesla kao primjer partnerstva

Granholm je podsjetila da je Nikola Tesla rođen upravo u – Hrvatskoj. "On je sa svojim izumima započeo upravo ovdje. Otišao je u Ameriku sa svega 4 centa u džepu i prodao svoje patente 'Westinghouseu', čiji su predstavnici danas s nama u dvorani, učvršćujući naše partnerstvo kroz generacije i daleko u budućnost", poručila je.

Plenković je najavio da, osim što se priprema proširenje kapaciteta LNG terminala na Krku sa 2,9 milijuna kubičnih metara kapaciteta plina na 6,1 milijun kubičnih metara, taj se terminal može po potrebi proširiti i na 15 do 20 milijuna kubika
Plenković je najavio da, osim što se priprema proširenje kapaciteta LNG terminala na Krku sa 2,9 milijuna kubičnih metara kapaciteta plina na 6,1 milijun kubičnih metara, taj se terminal može po potrebi proširiti i na 15 do 20 milijuna kubika

Plenković o mogućnosti dodatnog povećanja LNG terminala

O važnosti dostupnosti energije i o važnosti skupa govorio je hrvatski premijer Andrej Plenković: "Mislim da je ovakav sastanak na ovako visokoj razini u ovom trenutku priznanje i Hrvatskoj i našem radu da zajedničkim naporima smanjimo efekte energetske krize za cijelu Europu i za cijeli zapadni svijet koji podržava Ukrajinu, a u isto vrijeme osiguramo priuštive cijene energenata za naše građane", poručio je hrvatski premijer.

Plenković je najavio da, osim što se priprema proširenje kapaciteta LNG terminala na Krku sa 2,9 milijuna kubičnih metara kapaciteta plina na 6,1 milijun kubičnih metara, taj se terminal može po potrebi proširiti i na 15 do 20 milijuna kubika.

Agresija ubrzala ukrajinsku zelenu tranziciju

Ukrajinski ministar energetike German Galušenko izvijestio je kako se Ukrajina nosi sa opskrbom energijom svojih građana pod ruskim raketnim napadima, ali i o tome da Ukrajina želi dramatično ubrzati zelenu energetsku tranziciju.

"Ne samo da želimo, nego i moramo. Brojne termoelekrane uništene su u ovim napadima i mi ne mislimo da bi njihov popravak bio dobro rješenje. Radi se o starim postrojenjima koja koriste ugljen. Rat je ubrzao našu zelenu tranziciju i mi se ne želimo vraćati na stara rješenja“, poručio je ukrajinski ministar.

Skup je zaključen izlaganjima rumunjskog ministra energije Virgila Daniela Popescua, čija zemlja aktualno predsjeda Inicijativom triju mora koja je komplementarna inicijativi P-TECC, njegovoh hrvatskog kolege Damira Filipovića i američke minisrice Jennifer Granholm.

Za dekarbonizaciju nužna nuklearna energija

Popescu je kazao kako se na skupu raspravljalo o tome kako da se do 2050. godine dosegne postavljeni cilj dekarbonizacije.

"Mi smo u Zagreb došli sa skupa u Stockholmu, na kojem se također raspravljalo o nuklearnoj energiji i dekarbonizaciji, i glavni današnji zaključak je - moramo zajedno raditi da se u europskom pravnom okviru prepozna uloga nuklearne energije u procesu dekarbonizacije, jer toga sada nema, a potrebno je", poručio je Popescu.

Američka ministrica Granholm je kazala kako se na ministarskoj razini razgovaralo o temama za sljedeće summite P-TECC inicijative i Inicijative tri mora. "Razgovaralo se kako podijeliti najbolja iskustva, i to u podgrupama. Sada imamo podgrupu za geotermalne izvore energije i za nuklearnu energetiku, ali bilo je prijedloga za sekciju o umrežavanju, skladištenju energije, toplinskim pumpama, recikliranju baterija, uključujući i rijetke minerale iz tih baterija, energetsku učinkovitosti i druge", pobrojala je.

Naglašavajući kako su svi sudionici summita zahvalili Ukrajini na snažnom otporu ruskoj agresiji, ona je citirala riječi ukrajinskog ministra energetike Germana Galušenka kako Ukrajina ne želi biti prva u nizu žrtava ruske agresije, već želi biti ona koja će tu agresiju zaustaviti.

"A ona se može zaustaviti tako da se pruži otpor, diverisficira izvore energije i osigura da se vlastite energetske potrebe može zadovoljiti među saveznicima čije vrijednosti dijeliš. I o tome se i radi kada se govori o energetskoj sigurnosti – ovdje okupljeni saveznici povezani zajedno sa ciljem da zaustave i poraze agresiju, i da nakon toga izgrade vlastitu energetsku sigurnost u međusobnom partnerstvu. U partnerstvu možemo učiniti sve", zaključila je američka ministrica energetike.

Na margini summita: Hrvatska i Crna Gora

Na margini summita održani su brojni bilateralni susreti. Tako su potpredsjednik crnogorske Vlade za regionalni razvoj i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović i hrvatski ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović
razgovarali o suradnji na realizaciji infrastrukturnih projekata.

"Tokom sastanka poseban akcenat je bio na potrebi da se inteziviraju aktivnosti na realizaciji jadransko-jonskog gasovoda koji je zasnovan na ideji da se postojeći hrvatski gasovodni sistem preko Crne Gore i Albanije poveže sa trans jadranskim gasovodom. Ibrahimović je istakao i da su pokrenute aktivnosti na izradi studija izvodljivosti za izgradnju gasnih elektrana u Crnoj Gori, pri čemu poseban značaj ima lokacija Luke Bar", navodi se u priopćenju crnogorske Vlade.

Poljska traži da se što prije izračunaju šete od agresije na Ukrajinu

Poljska ministrica klime i okoliša Anna Moskwa susrela se sa američkom ministricom Granholm o nastavku energetske suradnje pogotovo u izgradnji prve nuklearne elektrane u Poljskoj, što napreduje po planu, priopćilo je
poljsko ministarstvo. Poljska ministrica također je uputila apel baltičkim zemljama za bolju suradnju u oslobađanju od utjecaja ruskih energenata i bržeg priključivanja europskom energetskom sustavu.

Ona je na sesiji o obnovi Ukrajine uputila apel sudionicima događaja: "Moramo za Ukrajinu dobiti što veću kompenzaciju od ruskog agresora za sve što je uništeno kao rezultat ove sveobuhvatne ruske invazije. Danas je naš veliki zadatak: izračunati gubitke i pripremiti dokumente koji potvrđuju učinjenu štetu, kako bismo što brže prošli kroz ovaj proces i dobro se pripremili za obnovu Ukrajine", istakla je poljska ministrica.

Što je P-TECC?

P-TECC je multilateralna inicijativa na čijem čelu je američko Ministarstvo energetike. U fokusu inicijative je brza dekarbonizacija gospodarstava srednje i istočne Europe, jačanje energetske sigurnosti u regiji, stvaranje poslovnih veza s američkim tvrtkama i poticanje buduće suradnje. P-TECC, uz Sjedinjene države, obuhvaća i 24 zemlje srednje i istočne Europe i komplementaran je Inicijativi triju mora s naglaskom na energetsku infrastrukturu, međusobnu povezanost i sigurnost.

Ovogodišnji sastanak P-TECC-a započeo je u srijedu, 1. ožujka, poslovnim forumom koji je okupio čelnike javnog i privatnog sektora na raspravi o energetskoj sigurnosti, optimizaciji mreže, tehnologijama čiste energije i potpori ukrajinskom energetskom sustavu.

XS
SM
MD
LG