Dostupni linkovi

Dačić: Vučić će se na sastanku s Kurtijem u Briselu držati onoga što je javno govorio


Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić (arhiva)
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić (arhiva)


Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da će se predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Briselu na predstojećem sastanku s premijerom Kosova Aljbinom (Albin) Kurtijem držati onoga što je prethodno javno govorio o dijalogu sa Kosovom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti će se sastati u Briselu u ponedeljak 27. februara.

Prema evropskim izvorima, na sastanku će se isključivo raspravljati o modalitetima primene evropskog plana o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova. Jedan visoki zvaničnik Evropske unije izjavio je 24. februara da prihvatanje evropskog plana podrazumeva da se prihvata i Zajednica opština sa srpskom većinom na Kosovu, a plan predstavlja i de fakto priznanje.


Dačić je na zajedničkoj konferenciji za novinare s ministrom spoljnih poslova Bosne i Hercegovine, Elmedinom Konakovićem, kazao da on nije učesnik tog razgovora u Briselu, te da ne može o tome da govori, ali "sigurno zna da će se predsednik (Srbije) držati onog što je javno ranije rekao".

Dačić je rekao i da predstavnici EU prethodno treba da kažu Vučiću šta su dogovorili sa kosovskom stranom i to pre no što se bude razgovaralo o evropskom predlogu.

Radio Slobodna Evropa (RSE) je u decembru objavila sadržaj evropskog plana kojeg podržavaju i Sjedinjene Američke Države.


U ovom planu nema međusobnog priznanja, niti članstva Kosova u Ujedinjenim nacijama. Takođe se, prema planu, od Srbije očekuje da ne blokira Kosovo u procesu članstva u raznim međunarodnim organizacijama.

Jednaka prava Srbije i Kosova, poštovanje teritoritorijalnog integriteta i nepovredivost granica, priznanje državnih simbola i poseban aranžman za srpsku zajednicu na Kosovu, ključni su elementi predloga koji je na stolu u Prištini i Beogradu.

Evropska strana je ohrabrena javnim izjavama lidera Kosova i Srbije o planu, zato se očekuje pozitivan ishod sastanka u ponedeljak.

XS
SM
MD
LG