Dostupni linkovi

EU olakšava restrikcije na izvoz u Siriju zbog ubrzavanja humanitarne pomoći


Alepo, Sirija, februar 2023.
Alepo, Sirija, februar 2023.

Organizacije za pružanje pomoći više ne trebaju dopuštenje država članica Evropske unije (EU) za isporuku humanitarne pomoči i usluga ljudima u zemljotresom pogođenoj Siriji.

S obzirom na ozbiljnost humanitarne krize, odlučeno je da se prilagode kaznene mjere kako bi se omogućila brza dostava pomoći, objavilo je u četvrtak, 23. februara Vijeće EU. Promjena će se primjenjivati šest mjeseci.

Zapravo, humanitarne organizacije više neće trebati da dobiju odobrenje relevantnih država EU za isporuku humanitarne robe i usluga sankcioniranim pojedincima i subjektima.

Evropska unija ponovila je da su postojeće sankcije usmjerene protiv sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, njegovih pristalica i određenih sektora ekonomije.

Prije ublažavanja ograničenja 23. februara već je na snazi bio širok raspon izuzetaka kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći u svim dijelovima zemlje. Postojeće sankcije nisu zabranjivale izvoz hrane, lijekova ili medicinske opreme iz EU u Siriju i nisu bile usmjerene na sirijski zdravstveni sistem.

EU je trenutno sankcionisao 291 pojedinca i 70 kompanija zbog kontinuirane nasilne represije nad civilnim stanovništvom. Građanski rat u zemlji traje od 2011.

Južna Turska i sjeverna Sirija razorene su nakon dva snažna zemljotresa 6. februara, nakon kojih je , prema turskim podacima, uslijedilo više od 8.550 naknadnih potresa.

Novi potres u već razorenoj Turskoj i Siriji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:43 0:00
Izvor: dpa
XS
SM
MD
LG