Dostupni linkovi

Tunis spasio više od 400 migranata na Mediteranu


Fotoarhiv: Migranti na Sredozemnom moru
Fotoarhiv: Migranti na Sredozemnom moru

Obalska straža Tunisa spasila je 423 migranta tako što je u jednoj noći sprečila 16 pokušaja ilegalnih prelaza morem u Evropu, saopštila je tuniska Nacionalna garda.

Kako je prenela Beta, akcija obalske straže sprovedena je između 18. i 19. februara.

„Spasena su 352 državljana subsaharskih zemalja Afrike i 71 državljanin Tunisa“, dodaje se u saopštenju tuniskih vlasti.

Više detalja o ovom slučaju nije navedeno.

Tunis na severu Afrike, čiji su delovi obale udaljeni manje od 150 kilometara od italijanskog ostrva Lampeduza, redovno beleži pokušaje odlazaka migranata u Italiju.

Obalska straža Tunisa saopštila je u 17. februara da je „ilegalna migracija doživela nagli porast" u protekloj sedmici zbog poboljšanih vremenskih uslova.

Obalska straža Italije pored plovila iz Afrike, februar 2022.
Obalska straža Italije pored plovila iz Afrike, februar 2022.

Zemlje Magreba, kao što su Tunis, Alžir, Libija, Mauritanija i Maroko, u poslednjoj deceniji suočene su sa čestim pokušajima migranata da brodovima i čamcima preko Mediterana stignu do država Evropske unije.

Na rutama koje organizuju krijumčari ljudi mnogi stradaju u pokušaju prelaska preko Sredozemnog mora na prenatrpanim starim plovilima.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, tokom 2022. godine evidentirano je 920 mrtvih ili nestalih u migracijama Mediteranom.

XS
SM
MD
LG