Dostupni linkovi

Novi tim spasilaca iz Srbije stiže u Tursku


Spasioci iz Srbije na putu za Tursku sa službenim psom za potragu Zigijem. Foto: MUP Srbije
Spasioci iz Srbije na putu za Tursku sa službenim psom za potragu Zigijem. Foto: MUP Srbije

Dodatni tim od 18 spasilaca Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) stiže 9. februara u Tursku, saopštio je MUP.

Oni će se u okrugu Odabaši pridružiti srpskom spasilačkom timu od 45 ljudi koji od pre tri dana radi na spasavanju preživelih i raščišćavanju ruševina nakon razornog zemljotresa koji je 6. februara pogodio Tursku i Siriju.

Timovi iz Srbije u Trusku su stigli sa vatrogasnim i terenskim vozilima i specijalizovanom opremom.

Sa vatrogascima-spasiocima iz Srbije u Tursku su upućeni i službeni pas Zigi obučen za pretragu terena, kao i oprema za probijanje, presecanje i elektronsku potragu za zatrpanim ljudima. Iz Srbije su dopremljeni i navalno vatrogasno vozilo, osam kombija i džipova koje koriste u pretrazi ruševina.

Spasioci iz Srbije na terenu u Odabašiju
Spasioci iz Srbije na terenu u Odabašiju

Francuska šalje vakcine

Vlasti Francuske saopštile su 9. februara da će Turskoj hitno poslati 50.000 vakcina protiv difterije i tetanusa. Iz Pariza se navodi da će Francuska 500.000 evra uputiti Međunarodnom Crvenom krstu i Crvenom polumesecu za potrebe u Turskoj nakon zemljotresa.

Francuska je najavila da će poslati 12 miliona evra stanovništvu Sirije pogođenom zemljotresom.

Kako je saopteno iz Pariza, biće raspoređena preko Ujedinjenih nacija i nevladinih organizacija (NVO).

„To ne menja politički stav Francuske prema vlasti sirijskog predsednika Bašara el Asada“, naveo je portparol francuskog Ministarstva spoljnih poslova Fransoa Delma (Francois Delmas).

Od najavljene sume, pet miliona evra biće raspoređeno preko Humanitarnog fonda UN za prekograničnu pomoć, pet miliona preko francuskih i međunarodnih NVO za hitne akcije u oblasti zdravstva, skloništa, vode, higijene, sanacije i prehrambene bezbednosti. Ostala dva miliona evra su hitna pomoć u hrani.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan ponovo je saopštio da će u roku od godinu dana biti obnovljene kuće uništene u zemljotresu. On je 9. februara obišao regione pogođene zemljotresom i u gradu Gazijantep rekao da nove zgrade neće imati više od tri ili četiri sprata. Do izgradnje novih objekata, turske vlasti postavljaju kontejnere i skloništa za stanovnike pogođene zemljotresom.

XS
SM
MD
LG