Dostupni linkovi

Inflacija u EU i dalje u padu, troškovi života i dalje visoki


Ilustrativna fotografija: detalj sa pijace u Nici, u Francuskoj
Ilustrativna fotografija: detalj sa pijace u Nici, u Francuskoj

Evropska unija (EU) je završila godinu uz izvesno olakšanje pošto se smanjio rast cena, ali su troškovi života i dalje visoki, prenela je agencija Asošijejted Pres (AP).

Indeks potrošačkih cena za 19 zemalja koje koriste evro porastao je u decembru za 9,2 odsto u odnosu na godinu dana ranije, što je najsporiji tempo od avgusta, saopštila je 6. januara agencija za statistiku EU Eurostat.

Reč je o drugom uzastopnom padu inflacije od juna 2021.

U novembru je stopa pala na 10,1 odsto dok je u prethodnom mesecu bila rekordnih 10,6 procenata.

Domaćinstva i preduzeća širom Evrope su opterećena rastućim cenama energenata od februara, usled ruske invazije na Ukrajinu.

Najnoviji podaci ukazuju da energetska kriza zasad možda popušta: rast cena energije usporen je na 25,7 odsto na godišnjem nivou, što je pad sa 34,9 odsto u novembru i 41,5 u oktobru.

Cene prirodnog gasa su prošlog leta pale sa istorijskih najviših vrednosti, pošto je EU gasom iz drugih zemalja u velikoj meri napunila skladišta za zimu, dok su više temperature umanjile strah od nestašice energenata tokom grejne sezone.

Cene hrane, drugi veliki faktor koji je podsticao evropsku inflaciju, prilično su stabilne. Cene hrane, alkoholnih pića i duvana porasle su godišnjim tempom od 13,8 odsto u decembru, što je neznatno više nego prethodnog meseca.

Inflacija je takođe pogoršana uskim grlima u snabdevanju sirovinama i delovima za ugradnju i to usred oporavka globalne potražnje potrošača nakon okončanja ograničenja zbog pandemije COVID-19.


Rastući troškovi života doveli su do bojazni od recesije i podstakli nemire radnika širom Evrope zbog zarada koje ne prate rast cena.

Prošlog meseca Evropska centralna banka je podigla referentnu stopu za pola poena, blago usporavajući rekordni tempo povećanja kamatnih stopa, ali uz najavu novih povećanja.

Na isti potez su se odlučile i centralne banke u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Velikoj Britaniji.

XS
SM
MD
LG