Dostupni linkovi

Britanski izaslanik Stjuart Pič pozdravio smanjenje tenzija na sjeveru Kosova


Stjuart Pič, izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan, tokom razgovora sa Vjosom Osmani, predsednicom Kosova, u Prištini 5. januara 2022.
Stjuart Pič, izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan, tokom razgovora sa Vjosom Osmani, predsednicom Kosova, u Prištini 5. januara 2022.

Specijalni izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuart Pič (Stuart Peach) je tokom posjete Kosovu pozdravio napore za deeskalaciju tenzija na sjeveru Kosova i podstakao reintegraciju kosovskih Srba u kosovske institucije.

To je saopšteno iz ambasade Velike Britanije na Kosovu 5.januara, nakon Stjuartovog susreta sa kosovskim zvaničnicima.

"Važno je da svi uključeni prekinu krug kriza i opasne retorike i rade na sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji", navodi se na Tviter nalogu ambasade.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani je na sastanku sa Pičom tražila da medjunarodna zajednica osudi destabilizujuće tendencije Srbije.

Osmani je saopštila da su kosovske institucije posvećene miru i bezbjednosti, te da pozivima dvjema stranama Kosovo ne treba izjednačavati sa Srbijom "jer se zna ko je agresor".

Kosovo je konstruktivna strana u dijalogu s Beogradom, ali srpska strana pokušava da izmjesti dijalog iz fokusa svojim naporima da destabilizuje Kosovo, ocjenjuje Osmani.

U nadležnosti kosovskih institucija je da u koordinaciji s medjunarodnim partnerima obezbijede vladavinu prava, mir i bezbjednost podjednako širom Republike Kosovo, i za sve gradjane bez razlike, rekla je Osmani.

Pič se susreo i sa premijerom Kosova, Aljbinom Kurtijem, a razgovarali su o saradnji dvije zemlje, kao i o uticaju Rusije, saopšteno je iz Kurtijevog kabineta.

"Razgovarali smo i o izazovima sa kojima se suočava region Zapadnog Balkana, opasnosti koju uticaj Rusije predstavlja za bezbjednost i napredak, kao i o važnoj ulozi NATO-a u sprječavanju i preokretanju namjera Moskve za naš region", navodi se u saopštenju Kurtija.

Sjuarta Piča je početkom decembra 2021.godine britanski premijer Boris Đžonson (Johnson) imenovao za posebnog izaslanika za Zapadni Balkan "kao dio stalne predanosti Ujedinjenog Kraljevstva stabilnosti i prosperitetu u regiji".

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG