Dostupni linkovi

Ukrajina prva službena stanica novog šefa OEBS-a


Fotoarhiv: Šef severnomakedonske diplomatije Bujar Osmani (u sredini) u poseti Kijevu, novembar 2022.
Fotoarhiv: Šef severnomakedonske diplomatije Bujar Osmani (u sredini) u poseti Kijevu, novembar 2022.

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani najavio je da će prvo posetiti Ukrajinu, nakon što je 1. januara preuzeo funkciju predsedavajućeg Organizacijje za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

„Sredinom januara biću u Kijevu, pošto u Beču 12. januara predstavim prioritete predsedavanja“, rekao je Osmani.

Severna Makedonija preuzela je od Poljske 1. januara jednogodišnje predsedavanje OEBS-om i prvi put je na čelu te organizacije.

Osmani je najavio da će osnovni prioritet biti podrška Ukrajini i izrazio nadu da će se okolnosti promeniti tokom godine i da će biti moguće uspostaviti mir.

Podsetio je da OEBS više nema misiju u Ukrajini jer je Rusija vetom to prekinula. Dodao je da je OEBS jedina međunarodna organizacija u kojoj postoji komunikacija sa Rusijom.

„Da li će se ona pretvoriti u nekakav suštinski dijalog zavisiće od toga kakav će biti odnos Rusuje prema principima i zalaganjima OEBS-a“, rekao je Osmani.

Naveo je da je poslata poruka Moskvi da je Severna Makedonija čuvar principa OEBS-a i da neće dozvoliti kompromis.

„Ako Rusija reši da se vrati zajednicu, ako reši da se vrati zalaganjima međunarodne zajednice, podrazumeva se da će joj prva stanica biti OEBS i mi ćemo tu biti“, rekao je ministar spoljnih poslova Severne Makedonije.

Sedište OEBS-a je u Beču, osnovan je 1973, i najveća je međuvladina bezbednosna organizacija u svetu sa 57 zemalja članica i 11 zemalja partnera.

XS
SM
MD
LG