Dostupni linkovi

SAD ponovo izdaju vize na Kubi


Fotoarhiv: Havana
Fotoarhiv: Havana

Odeljenje za konzularne poslove i izdavanje viza Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) na Kubi ponovo počinje sa radom, preneo je AP.

Ambasada SAD u Havani potvrdila je da će početi sa radom na vizama za migrante, te da je prioritet ponovno spajanje Kubanaca sa porodicama u SAD.

Američke vizne i konzularne službe zatvorene su na Kubi 2017. godine nakon što je osoblje američke ambasade imalo niz zdravstvenih problema poznatih kao "Havana sindrom". Oboleli su se žalili na glavobolje, vrtoglavice, mučninu i druge simptome koji su povezani sa traumatskim povredama mozga. Desetine slučajeva ostalo je nerešeno i pod aktivnom je istragom.

Kako piše AP, ambasada ponovo počinje sa radom u vreme masovnog migracionog talasa sa Kube, što je stvorilo pritisak američkim vlastima da otvore više legalnih puteva Kubancima ka SAD.

Najavljeno je da se očekuje da će biti izdato 20.000 američkih viza za godinu dana.

Krajem decembra američke vlasti saopštile su da su Kubanci tokom novembra duž granice sa Meksikom zaustavljeni 34.675 puta, što je 21 odsto više u odnosu na oktobar.

Trenutno na američke južne granice dolazi najviše Meksikanaca, a slede Kubanci, pokazuju podaci američke carine i granične zaštite.

Dodaje se da većina migranata odlazi u SAD letovima preko Nikaragve i prelazi kopnenim putem preko Meksika, dok drugi odlaze na putovanje morem kako bi stigli u Ameriku.

XS
SM
MD
LG