Dostupni linkovi

EU uvodi mere protiv onih koji pomažu Rusiji da izbegne sankcije


Zastava Rusije, ilustrativna fotografija
Zastava Rusije, ilustrativna fotografija

Evropska unija je u ponedeljak, 28. novembra sebi dala zakonska ovlašćenja da preduzme mere protiv svakoga ko pomogne Rusiji da izbegne njene sankcije, saopšteno je u ponedeljak iz EU.

Države članice su se, prema saopštenju, jednoglasno složile da se kršenje restriktivnih mera protiv Rusije smatra „zločinom“ u celom bloku.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Ovo bi olakšalo dodavanje pojedinaca i entiteta iz zemalja van EU na liste sankcija koje su postavljene da kažnjavaju postojeće akcije kao što je ruska invazija na Ukrajinu, navodi agencija Frans pres (AFP).

To bi pomoglo da se standardizuje tumačenje i sprovođenje zakona EU o sankcijama u 27-članoj Uniji.

„Trenutno, države članice imaju različite definicije o tome šta predstavlja kršenje restriktivnih mera i koje kazne treba primeniti u slučaju kršenja“, navodi se u saopštenju koje je izdalo aktuelno češko predsedništvo bloka.

„Ovo bi moglo dovesti do različitih stepena sprovođenja sankcija i rizika od zaobilaženja ovih mera, potencijalno omogućavajući sankcionisanim licima da nastave da pristupaju svojoj imovini i podržavaju režime koji su ciljani merama EU", navodi se u saopštenju.

Nakon odluke država članica, izvršna vlast EU, Evropska komisija, izradiće predloženu pravnu direktivu koja će potom biti dostavljena državama članicama i Evropskom parlamentu.

Evropska unija je, uz SAD i Veliku Britaniju, uvela oštre sankcije Rusiji nakon invazije na Ukrajinu 24. februara.

XS
SM
MD
LG