Dostupni linkovi

Iran pozvao nemačkog ambasadora zbog rezolucije u UN


Protesti u Teheranu zbog smrti Mahse Amini
Protesti u Teheranu zbog smrti Mahse Amini

Iran je u ponedeljak pozvao nemačkog ambasadora da protestuje protiv prošlonedeljne odluke Saveta UN za ljudska prava, zasnovane na rezoluciji koju je podržao Berlin, da ispita odgovor Irana na proteste širom zemlje.

To je treći put od početka demonstracija pre više od dva meseca da Teheran poziva predstavnika Berlina na razgovor u Islamskoj republici, piše agencija Frans pres (AFP).

Protesti širom zemlje usledili su nakon smrti Mahse Amini (22) u pritvoru 16. septembra, nakon što ju je uhapsila moralna policija zbog navodnog kršenja strogih iranskih pravila oblačenja za žene.

Na hitnoj sednici koju su zatražile Nemačka i Island, najviše telo Ujedinjenih nacija za ljudska prava glasalo je u četvrtak za pokretanje istrage na visokom nivou o smrtonosnom obračunu Irana sa demonstrantima.

Državna novinska agencija IRNA je saopštila da je iransko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo nemačkog ambasadora Hansa-Udoa Muzela, „zbog inicijative Nemačke da se održi specijalna sednica“ Saveta UN za prava „o nedavnim događajima u našoj zemlji“.

Iran je u petak rekao da "potpuno odbacuje" "beskorisnu" rezoluciju i da neće priznati misiju za utvrđivanje činjenica koju je napravio Savet UN.

Ministarstvo spoljnih poslova ponovilo je ovaj argument u ponedeljak.

„Ishitreno i instrumentalizovano korišćenje pitanja ljudskih prava i vršenje pritiska na nezavisne zemlje trebalo bi definitivno da budu osuđeni“, rekao je portparol ministarstva Naser Kanani na svojoj nedeljnoj konferenciji za novinare.

„Ove akcije neće doprineti unapređenju ljudskih prava", dodao je.

Krajem oktobra iransko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je Muzela da protestuje zbog komentara nemačkih zvaničnika koji "podstiču nerede" u Islamskoj republici, prenela je ranije IRNA.

Ranije ovog meseca, ministarstvo je ponovo pozvalo predstavnika Berlina nakon komentara nemačkog kancelara Olafa Šolca koji je upitao: „Kakva ste vi vlada koja puca na sopstvene građane?“

Zvaničnik iranskog Ministarstva spoljnih poslova osudio je te primedbe i protestovao zbog „destruktivnog stava Nemačke“.

Iran proteste zove „neredima“ i tvrdi da su ih podstakle zapadne zemlje.

Poljupci u javnosti u Iranu postaju popularni dok se protesti razbijaju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:27 0:00

U proteklih nekoliko nedelja pozvani su i drugi ambasadori, uključujući Francusku i Britaniju.

Tokom sednice održane u četvrtak u Ženevi, visoki komesar UN-a za ljudska prava Volker Turk rekao je da je više od 300 ljudi ubijeno na protestima nakon smrti Amini.

XS
SM
MD
LG