Dostupni linkovi

Eksperti UN-a postupanje talibana prema ženama ocenili kao zločin


Na fotografiji: Ulica u Kabulu, 9. novembar 2022.
Na fotografiji: Ulica u Kabulu, 9. novembar 2022.

Način na koji talibani tretiraju žene i devojčice u Avganistanu mogao bi predstavljati zločin protiv čovečnosti i trebalo bi da bude istražen i procesuiran na osnovu međunarodnog prava, saopštio je ekspertski tim Ujedinjenih nacija (UN), preneo je AP.

Talibani su odbacili ove optužbe.

Saopštenje eksperata koje je odredila svetska organizacija usledilo je posle potvrde talibana da su među 12 ljudi bičevanih u sredu pred stotinama gledalaca na jednom sportskom stadionu bile i tri žene.

Takvo ponašanje ukazuje na to da se talibani vraćaju brutalnoj formi kažnjavanja koja je bila zaštitni znak njihove vladavine tokom '90-tih godina prošlog veka.

Pre dve nedelje u gradu Talokanu na severoistoku Avganistana, 10 muškaraca i devet žena dobilo je po 39 udaraca šibom u prisustvu staraca, studenata i žitelja u glavnoj gradskoj džamiji nakon molitve, kao posledica optužbi da su bili preljubnici ili lopovi ili begunci od kuće.

Ekspreti UN smatraju da poslednje akcije talibana protiv žena i devojčica produbljuju postojeća kršenja ljudskih prava koja su ionako "najdrakonskija globalno gledano" - i potencijalno konstituišu progon na osnovu pola, što je zločin protiv čovečnosti.

Talibani su preuzeli vlast u Avganistanu u avgustu 2021. godine kada su američke i NATO snage bile u završnim nedeljama pred povlačenje iz te srednjoazijske zemlje nakon 20 godina ratovanja.

Premda su na početku obećavali umereniju formu vladavine i pričali da će ženama i manjinama sačuvati prava, oni su ta prava ograničili i krenuli u naširoku primenu njihove ekstremno tvrde interpretacije islamskog, tj. šerijatskog prava.

Devojčicama je zabranjeno da idu u srednje i više škole, ženama je zabranjeno da rade većinu poslova i nametnuto im je nošenje vela od glave do pete. Takođe im je zabranjeno da idu u parkove, teretane i zabavne parkove.

Javna bičevanja, pogubljenja i kamenovanja za navodne zločine bili su uobičajena pojava u Avganistanu tokom prve talibanske vladavine, od 1996. do 2001. godine, kada je talibane sa vlasti svrgnula invazija SAD i njenih saveznika, nakon terorističkih napada u Njujorku i Vašingtonu od 11. septembra 2001.

XS
SM
MD
LG