Dostupni linkovi

U Kini registrovan prvi smrtni slučaj usled COVID-19 u poslednjih šest meseci


Uprkos strogoj politici "nulte tolerancije" na Covid-19, Kina beleži porast broja novoinficiranih korona virusom. Na fotografiji: četvrt u Pekingu pod lokdaunom, 18. novembar 2022.
Uprkos strogoj politici "nulte tolerancije" na Covid-19, Kina beleži porast broja novoinficiranih korona virusom. Na fotografiji: četvrt u Pekingu pod lokdaunom, 18. novembar 2022.

U Pekingu je u nedelju, 20. novembra registrovana smrt 87-godišnjeg muškarca usled Covid-19.

Reč je o prvom smrtnom slučaju u Kini usled te zarazne bolesti u poslednjih šest meseci, dok uprkos strogoj politici nulte tolerancije ta zemlja beleži porast broja inficiranih, prenosi AFP.

Kina se i dalje drži politike "nulte kovid" tolerancije, što podrazumeva uvođenje lokdauna, masovno testiranje i karantin, dok se ostatak sveta prilagodio životu sa virusom.

Opštinski zvaničnici saopštili su u nedelju da je u Pekingu otkriven 621 novi lokalni slučaj.

Nacionalna zdravstvena komisija je takođe saopštila da je zabeležila više od 24.000 lokalnih infekcija širom zemlje u prethodna 24 sata.

Iako je broj novootkrivenih slučajeva niži u poređenju sa većinom drugih zemalja, oni su i dalje u porastu, prenosi AFP.

Peking je inače od 11. novembra počeo da ublažava restriktivne mere protiv širenja korona virusa, u najvećoj meri od početka pandemije.

Tako je smanjen broj dana obaveznog karantina za putnike u međunarodnom avio saobraćaju koji dolaze u Kinu.

Nekoliko dana kasnije, više kineskih gradova je ukinulo masovno testiranje na Covid, što je izazvalo nadu u eventualno ponovno otvaranje.

Međutim, postepeno ublažavanje restriktivnih mera nije označilo zaokret u politici "nulte kovid" tolerancije, kojom se Kina izolovala od ostatka sveta, a koja je dovela i do negativnih posledica po ekonomiju i izazvala proteste.

Više od 8.000 novih slučajeva registrovano je 20. novembra u južnoj kineskoj industrijskoj metropoli Guangdžu (Guangzhou). To je navelo lokalne vlasti da uvedu obavezno masovno testiranje u centralnom okrugu Haižu (Haizhu) u kom živi oko 1,8 miliona ljudi.

Guangdžu je prošle nedelje bio poprište žestokih protesta i sukoba sa policijom zbog ponovnog zatvaranja.

Kao još jedan znak da je ponovno otvaranje Kine i dalje u zastoju, zvaničnici Pekinga su ponovili poziv stanovnicima da izbegavaju "putovanja koja nisu neophodna" između okruga kako bi izbegli širenje virusa.

Neki od najvećih tržnih centara u Pekingu bili su zatvoreni 20. novembra, dok su drugi skratili radno vreme ili su zabranili rad restorana unutar centara.

XS
SM
MD
LG