Dostupni linkovi

Rusija pokrenula 'masovni' napad dronovima na Dnjepropetrovsk


Ukrajinski vojnik je 8. novembra ispalio poljsku samohodnu haubicu Krab prema ruskim položajima u regionu Donjecka.
Ukrajinski vojnik je 8. novembra ispalio poljsku samohodnu haubicu Krab prema ruskim položajima u regionu Donjecka.

Rusija je lansirala više samoubilačkih dronova na jugoistočnu ukrajinsku oblast Dnjepropetrovsk, ranivši ljude i oštetivši civilne objekte, rekao je šef regionalne vojne administracije, dok su u toku žestoke borbe u istočnoj i južnoj oblasti Donjecka.

"Okupatori su masovno napali to područje dronovima kamikaza. Naša protivvazdušna odbrana uništila je pet baražnih municija. Napali su dronovima i grad Dnjepar, gađajući logističko preduzeće. Četiri radnika su ranjena, trojica su u teškom stanju u bolnici", rekao je guverner Valentin Rezničenko.

Ruske snage su takođe bombardovale Nikopoljski okrug u regionu projektilima i teškom artiljerijom. Rezničenko je rekao da su granatiranjem oštećene privatne kuće, fabrika i dalekovod, ali niko nije povređen.

Požar se proširio na više od 3.000 kvadratnih metara, ali je već ugašen, rekao je Rezničenko.

Ruske trupe redovno granatiraju regiju Dnjepropetrovsk raznim vrstama oružja, posebno okruge Nikopolj, Krivoriški i Sinelnik.

Predsjednik Volodimir Zelenski je u Kijevu obećao da Ukrajina neće "predati ni jedan centimetar naše zemlje" u Donjecku, gdje su u toku teške borbe, i zahvalio ukrajinskim trupama koje drže položaje u regionu Donbasa.

Epicentar bitke za industrijsku oblast Donjeck je oko gradova Bahmut, Soledar i Avdijevka.

"Aktivnost okupatora ostaje na izuzetno visokom nivou – desetine napada svakog dana+", rekao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju kasno 8. novembra.

"Oni trpe izuzetno velike gubitke. Ali naredba ostaje ista -- da se napreduje na administrativnoj granici Donjecke oblasti. Nećemo ustupiti ni jedan centimetar naše zemlje", rekao je on.

Donjeck je jedna od četiri ukrajinske regije koju je Rusija anektirala u septembru nakon referenduma koje Kijev i njegovi zapadni saveznici smatraju lažnim.

Borbe su se tamo vodile između ukrajinske vojske i separatističkih snaga koje podržava Kremlj od 2014. godine, iste godine kada je Rusija nezakonito anektirala Krim na jugu.

Zelenski je rekao da je cilj ruskih trupa da se potisnu do administrativne granice Donjecke oblasti.

"Jasno razumijemo neprijateljske planove, pa postupamo u skladu s tim. Pažljivo, promišljeno iu interesu oslobođenja cijele naše teritorije. Jačamo svoje pozicije, razbijamo rusku logistiku, dosljedno uništavamo potencijal okupatora da zadrži jug naše zemlje pod okupacijom", dodao je Zelenski.

Zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Hanna Malyar rekla je da se najintenzivnije borbe vode u Bakhmutu i Soledaru u Donjeckoj oblasti, gdje ukrajinska vojska odbija desetine ruskih napada dnevno.

Pavlo Kirilenko, šef vojne administracije regiona, rekao je da je grad Bahmut veoma oštećen i da nema nijedne kuće koja nije srušena u Avdijevki, Marjinci ili Krasnohorivki. Ruske trupe pokušavaju da zbrišu gradove "s lica Zemlje", rekao je on.

Žestoke borbe vode se i na rubu grada Snihurivka, u južnoj Mikolajevskoj oblasti, prema riječima Jurija Barabašova, gradonačelnika grada kojeg je imenovao Rus, a prenosi ruska novinska agencija RIA Novosti.

Kiril Stremousov, zamjenik šefa ruske administracije u južnoj regiji Herson, rekao je na Telegramu da su ukrajinske snage pokušale napredovati na tri fronta, uključujući Snihurivka.

Vitalij Kim, ukrajinski guverner regije Mikolajev, očigledno citirajući presretnuti dijalog između ruskih trupa, sugerirao je da su ukrajinske snage već potisnule Ruse iz tog područja.

"Ruske trupe se žale da su već izbačene odatle", rekao je Kim u izjavi na svom Telegram kanalu.

Informacija se nije mogla nezavisno provjeriti.

Ukrajinska vojska je saopštila da je 8. novembra uništila dva ruska skladišta municije u južnoj Ukrajini, jedno u Snihurvki i jedno u Kostromki, u susednoj oblasti Herson.

Rusija je mobilizirala stotine hiljada rezervista u posljednjih nekoliko mjeseci pokušavajući spriječiti ofanzivu koju je pokrenula Ukrajina kako bi povratila teritorije koje je okupirala Rusija.

Vojni analitičar sa sjedištem u Kijevu Oleh Ždanov rekao je 8. novembra da se 21 ruski vojni obveznik predao ukrajinskim snagama oko Svatovea u istočnoj regiji Luganska.

"Ovi jadni mobilisani ljudi -- stvarno siromašni, nisu imali ništa da jedu ni piju tri dana -- naravno da su odlučili da se predaju", rekao je Ždanov na svom YouTube kanalu.

U južnoj oblasti Hersona, bitka između napredujućih ukrajinskih snaga i ruskih okupatora nedeljama se nazire u istoimenom gradu, jedinoj regionalnoj prestonici koju je Rusija zauzela netaknutu od svoje invazije u februaru.

Herson je vjerovatno najvažniji od četiri djelimično okupirana ukrajinska regiona za koje Rusija kaže da ih je anektirala. Ona kontroliše i jedini kopneni put do poluostrva Krim i ušće rijeke Dnjepar koji dijeli Ukrajinu.

Čečenski lider Ramzan Kadirov, bliski saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, također je prokomentarisao borbe u istočnoj Ukrajini 8. novembra. On je, kako ga citira TASS, rekao da su objavljene informacije o žrtvama među čečenskim borcima u blizini Lisičanska, grada u istočnom Lugansku region, bile lažne.

"Ni jedan naš borac nije stradao u pomenutom području", napisao je Kadirov na svom Telegram kanalu i dodao da ne želi da komentariše "takve neistine", ali smatra da je potrebno "da umiri sve razumne i zabrinute ljude."

Rusko ministarstvo odbrane je u međuvremenu objavilo video-snimku za koju kaže da pokazuje napad dronom koji uništava ukrajinski tenk koji se krio u urbanom području i granatira ruske trupe.

"Ruski odred bespilotnih letjelica uočio je ukrajinski tenk i uništio ga preciznim udarom", saopštilo je ministarstvo 8. novembra, prenosi TASS.

Generalštab ukrajinske vojske saopštio je da su ruske trupe 8. novembra koristile bespilotne letjelice i artiljeriju za granatiranje zajednica duž granice regije Sumy s Rusijom na sjeveroistoku Ukrajine. Jedina prijavljena šteta je na stubovima.

Sumi graniči sa tri regiona Rusije -- Brjanskom, Kurskom i Belgorodom. Pogranični regioni Ukrajine su redovno granatirani od strane Rusije.

Tvrdnje nijedne strane na bojnom polju nisu mogle biti nezavisno verifikovane.

Ukrajinska vojska optužila je ruske trupe da još više pljačkaju i uništavaju infrastrukturu u Hersonu.

"Kolona kamiona prešla je preko brane hidroelektrane Kahova natovarena kućnim aparatima i građevinskim materijalom", saopštila je vojska.

Rusi su demontirali stubove mobilnih telefona i uzimali opremu, navodi se, dodajući da su u blizini grada Berislava ruske snage "digle u vazduh dalekovod i uzele opremu iz solarne elektrane."

Uz izvještaje Reutersa, AP-a i CNN-a

XS
SM
MD
LG