Dostupni linkovi

Incident u centru za imigrante u Londonu


Fotoarhiv: London
Fotoarhiv: London

Grupa pritvorenika u centru za imigrante u Londonu izazvala je incident u kom nije bilo povređenih, saopštila je londonska policija.

Kako BBC prenosi britansko Ministarstvo unutrašnjih poslova, nakon što je u pritvorskom centru Harmondsvort nestala električna energija nekoliko desetina imigranata napustilo je sobe i naoružano noževima i drugim oružjem ušla u dvorište tog objekta.

Metropoliten policija saopštila je da se incident dogodio 5. novembra oko 07:45 ujutru, da su pritvorenici vraćeni u sobe, i da je policija još u centru kako bi pratila situaciju.

Britanski mediji preneli su da je u incidentu učestvovalo oko 100 pritvorenika. Motivi imigranata da se naoružaju i okupe za sada nisu zvanično saopšteni.

BBC podseća da je u pritvorskom objektu u Vest Drejtonu, u blizini aerodroma Hitrou, smešteno stotine muškaraca koji traže azil, inostranih prestupnika koji čekaju na deportaciju i muškaraca koji su ilegalno u Velikoj Britaniji.

Fotoarhiv: Migranti stižu na Siciliju u Italiji, avgust 2021.
Fotoarhiv: Migranti stižu na Siciliju u Italiji, avgust 2021.

Nedavni izveštaj vlasti o Harmondsvortu otkrio je neke zabrinutosti u vezi sa stanjem u tom centru, uključujući uslove života "ispod prihvatljivog standarda".

Nakon posete prošle godine, državni inspektor zatvora prijavio je prljave toalete, oronule zajedničke tuševe, i zabeležio primedbe pritvorenika da su tokom ručka i noći zaključani u ćelijama.

Taj imigracioni centar otvoren je 2000. godine i ima kapacitet za smeštaj 670 ljudi.

BBC podseća da je imao kontroverznu istoriju, da je u oktobru 2012. jedan pritvorenik pronađen mrtav na podu svoje ćelije i da su se dve firme koje vode tu ustanovu suočile sa krivičnim gonjenjem. Kraljevsko tužilaštvo CPS, (The Crown Prosecution Service) 2018. odbacilo je optužnicu navodeći da nema dokaza o odgovornosti tuženih.

Incident u Harmondsvortu dogodio se u jeku kritika na račun britanske vlade zbog prenatrpanosti imigracionog centra u Kentu.

Afera je izbila nakon što su se pojavili izveštaji da su imigranti, uključujući porodice, zadržavani po četiri nedelje, umesto ne više od propisanih 24 sata.

Ta prijemna ustanova za imigrante ima kapacitet od 1.600 mesta ali je ministar unutrašnjih poslova Kris Filip saopštio da ih je tam mestu prošlog ponedeljka bilo više od 4.000.

Nakon kritika na račun vlade, ministar Kris Filp 4. novembra je izjavio da se situacija popravila jer su u međuvremenu uslovi poboljšani.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG