Dostupni linkovi

Vazdušna opasnost širom Ukrajine


Prekid snabdevanja strujom u Kijevu, fotoarhiv, novembar 2022.
Prekid snabdevanja strujom u Kijevu, fotoarhiv, novembar 2022.

Vazdušna opasnost usled napada ruske vojske proglašena je širom Ukrajine, saopštile su 5. novembra vlasti u Kijevu.

Ukrajinska agencija Unian prenela je da su tokom noći ispaljene granate na više opština u Dnjepropetrovskoj i Zaporoškoj oblasti.

Valentin Rezničenko, načelnik Dnjepropetrovske regionalne vojne administracije, objavio je da je na područje Nikopolja tokom noći ispaljeno 40 projektila i da su gađani Krasnogrigorijevsk i Marganec.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je 4. novembra da Rusija sprovodi „energetski terorizam" jer je zbog ruskih napada 4,5 miliona Ukrajinaca ostalo bez električne energije.

U nastajanju Kremlja da ojača vojsku za rat u Ukrajini, predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin potpisao je 4. novembra zakon kojim se dozvoljava vojna mobilizacija građana koji su počinili teške zločine.

Međunarodni mediji naveli su da je tim aktom otvorena mogućnost mobilizacije osoba za koje su informacije o teškim krivičnim delima koje su počinili nedostupne javnosti.

Fotoarhiv: Pripadnik Vojske Ukrajine na položaju u oblasti Harkov, oktobar 2022.
Fotoarhiv: Pripadnik Vojske Ukrajine na položaju u oblasti Harkov, oktobar 2022.

Putin je rekao da je regrutovano 318.000 osoba od kada je u septembru najavio mobilizaciju, uključujući 18.000 dobrovoljaca.

“Oko 49.000 mobilisanih već izvršava borbene zadatke, dok su ostali na obuci”, rekao je Putin.

Rusija je invaziju na Ukrajinu započela 24. februara ove godine.

U međuvremenu je Vašington najavio novu vojnu pomoć Kijevu vrednu 400 miliona dolara. Holandija je saopštila da će sa Sjedinjenim Američkim Džavama i Češkom Ukrajini isporučiti vojnu opremu u kojoj je i 90 tenkova.

Grupa ekonomski najrazvijenijih zemalja sveta G7 i Australija dogovorile su se na sastanku u Nemačkoj da odrede fiksnu cenu ruske nafte.

Funkcioner američkog Stejt departmenta (State department) Džejms O'Brajen, nadležan za koordinaciju sankcija Rusiji, izjavio je da je da bi ta mera trebalo da počne da se primenjuje od 5. decembra.

Grupa 7 zatražila je od Rusije da ostane deo Crnomorske inicijative za žito.

"Osuđujemo pokušaje Rusije da iskoristi energiju i izvoz hrane kao oruđe geopolitičke prinude", navodi se u saopštenju G7.

Ta grupa podržava proširenje sporazuma o nesmetanom transportu žita preko Crnog mora kako bi se umanjile cene hrane u svetu.

XS
SM
MD
LG