Dostupni linkovi

Pleme Kuniniko oslobodilo turiste otete u Peruu


Oteti turisti na čamcu na reci Kininiko, sever Perua, 4. novembar 2022.
Oteti turisti na čamcu na reci Kininiko, sever Perua, 4. novembar 2022.

Grupa peruanskih starosedelaca oslobodila je 150 turista koje su držali u zatočeništvu u znak protesta protiv Vlade Perua zbog 40 slučajeva izlivanja nafte, preneo je Rojters saopštenje lokalnih vlasti.

Nezavisna služba javnog branioca Perua saopštila je 4. novembra da su predstavnici zajednice Kuniniko iz peruanske Amazonije prihvatili zahtev vlasti da ljudi koje sun uzeli kao taoce budu pušteni.

Pripadnici starosedelačke grupe Kuniniko iz provincije Loreto u amazonskoj prašumi Perua držali su zatočene turiste, među kojima su Peruanci i američki i britanski državljani.

Saopštili su da su to učinili da bi podigli svest o izlivanju nafte u lokalnu reku.

Reka Kuniniko u amazonskoj oblasti Perua, septembar 2022.
Reka Kuniniko u amazonskoj oblasti Perua, septembar 2022.

Autohtono stanovništvo tražilo je državnu pomoć nakon izlivanja nafte u oblasti Loreto. Saopštili su da morali da preduzmu ovako radikalnu meru zatočenja turista kako bi izvršili pritisak na vladu da pošalje komisiju koja bi procenila ekološku štetu od izlivanja 2.500 tona sirove nafte u reku Kuniniko. Taj ekološki incident dogodio se 16. septembra.

Aktivisti iz zajednice Kuniniko objavili su ranije da od ponoći 1. novembra kroz oblast u kojoj žive neće moći da prođe nijedan čamac ili brod.

„Zahtevamo da vlada razgovara sa našom zajednicom ili se suoči sa posledicama“, naveli su u saopštenju.

Po izveštajima peruanskih i internacionalnih medija, niko od turista koje su starosedeoci plemena Kininiko privremeno zadržali nije povređen. Takođe navode da su se prema njima ophodili sa uvažavanjem i bez nasilja.

XS
SM
MD
LG