Dostupni linkovi

Zatvorenom ruskom opozicionaru Kara-Murzi nagrada za ljudska prava Vaclav Havel


Kara-Murza je priveden u aprilu i osuđen na 15 dana zatvora pod optužbom za neposlušnost policiji.
Kara-Murza je priveden u aprilu i osuđen na 15 dana zatvora pod optužbom za neposlušnost policiji.

Zatvoreni ruski opozicioni političar Vladimir Kara-Murza osvojio je nagradu za ljudska prava "Vaclav Havel", koju svake godine dodeljuje Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PSSE) u čast "izuzetne" akcije civilnog društva u odbrani ljudskih prava.

Nagradu je predsednik PSSE Tini Koks uručio Kara-Murzinoj supruzi Jevgeniji Kara-Muzi na specijalnoj ceremoniji 10. oktobra, na dan otvaranja jesenjeg plenarnog zasedanja PSSE u Strazburu.

Kara-Murza je priveden u aprilu i osuđen na 15 dana zatvora pod optužbom za neposlušnost policiji. Kasnije je optužen za širenje lažnih informacija o ruskoj vojsci dok je razgovarao sa poslanicima u američkoj državi Arizona.

Kara-Murza je odbacio optužbu, nazivajući je politički motivisanom. Prošle nedelje, optužbama sa kojima se suočava je dodata optužba za veleizdaju.

Optužba proizilazi iz njegove navodne dugogodišnje saradnje sa organizacijama članicama NATO-a. Ako bude proglašen krivim po optužbi, čvrstom protivniku Kremlja preti kazna do 20 godina zatvora.

XS
SM
MD
LG