Dostupni linkovi

Gradsko vijeće Sarajeva u srijedu o osudi stavova hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića


Predsednik Hrvatske Zoran Milanović

Gradsko vijeće Sarajeva u srijedu 5.oktobra će raspravljati o Deklaraciji o osudi stavova predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića prema Bosni i Hercegovini, navodi se na zvaničnoj web stranici ove institucije.

U obrazloženju se navodi kako Gradsko vijeće Sarajeva većinu izjava Zorana Milanovića, koje se odose na Bosnu i Hercegovinu, smatra "neodmjerenim i štetnim za odnose dvije prijateljske države".

Dodaje se da ponašanje Milanovića nije državničko niti primjereno predsjedniku jedne evropske države.

"Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine, otvoren je za sve ljude dobre volje, ali ne i za one koji vrijeđaju i rade štetu. Zato pozivamo gospodina Milanovića da promijeni svoje uvredljivo ponašanje prema Bosni i Hercegovini. Do tada, neka ne dolazi u Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine, jer neće biti poželjan“, navodi se u Deklaraciji.

Dodaje se da će o ovom stavu Gradskog vijeća Sarajeva biti obaviješteni predstavnici vlasti u Bosni i Hercegovini, te ambasada Hrvatske u BiH.

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (BiH) uputilo je 14. septembra demarš Republici Hrvatskoj zbog izjava hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića u kojima negira genocid u Srebrenici.

"Ministarstvo vanjskih poslova BiH izražava najoštrije osude izjave predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, od 12. septembra 2022. godine, a u kojima je, tokom radnog ručka na samitu Brdo-Brijuni, negirao genocid u Srebrenici", navedeno je u demaršu.

Ministarstvo podsjeća i da je Evropski parlament 9. januara 2009. godine usvojio Rezoluciju kojom se poziva da se 11. juli u cijeloj Evropskoj uniji obilježava kao Dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

Ambasada Hrvatske u Sarajevu je saopštila kako je ambasador Ivan Sabolić na sastanku u Ministarstvu vanjskih poslova BiH 14. septembra odbio primiti protestnu notu ovoga ministarstva.

Bivši visoki predstavnik Valentin Inzko je krajem jula dopunio Krivični zakon BiH, koji predviđa kazne zatvora od šest mjeseci do pet godina za onoga ko javno odobri, porekne, grubo umanji ili pokuša opravdati zločin genocida, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin utvrđen pravomoćnom presudom.

U demaršu je zahtijevano hitno povlačenje izjava, kao i izvinjenje porodicama žrtava genocida u Srebrenici", saopštilo je Ministarstvo.

Ovo nije prvi put da je hrvatski predsjednik Zoran Milanović imao istupe o genocidu u Srebrenici.

'S braćom je otišao, s braćom je i došao' – 27. godišnjica genocida u Srebrenici
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:01 0:00

U izjavi novinarima početkom decembra 2021. godine Milanović je izjavio kako u Srebrenici jeste bio genocid, ali da onda za teže zločine treba izmisliti novi naziv.

"Poštujem tuđu žrtvu, ali nije sve isto. Ako sve bude genocid moramo naći drugo ime za ono što su nacisti napravili Židovima u Drugom svjetskom ratu. Nije svaka žrtva, to je relativiziranje", kazao je u izjavi 6. decembra 2021. i istaknuo da je za žrtve bitna pravda.

Od početka predsjedničkog mandata do sada, Milanović nije bio u službenoj posjeti Sarajevu.

XS
SM
MD
LG