Dostupni linkovi

Er Srbija demantovala poskupljenje karata na linijama ka Rusiji


Fotoarhiv: Avion Er Srbije na Aerodromu Nikola Tesla u Beogradu, mart 2022.
Fotoarhiv: Avion Er Srbije na Aerodromu Nikola Tesla u Beogradu, mart 2022.

Avio-kompanija Er Srbija (Air Serbia) saopštila je da su u medijima i na društvenim mrežama objavljene neistinite tvrdnje u vezi sa cenama karata na njenim letovima između Beograda i destinacija u Ruskoj Federaciji.

“Kada je reč o povratnim kartama iz Moskve do Beograda u ekonomskoj klasi, najniža dostupna cena je počev od 816 evra, a najviša moguća je 1.156 evra“, saopštila je Er Srbija 22. septembra.

Dodaje se da je trenutno najniža dostupna cena za avio-kartu u jednom smeru u ekonomskoj klasi između Moskve i Beograda od 397 evra, te da najskuplja dostupna karta po tom kriterijumu košta 567 evra.

Er Srbija takođe je saopštila da su već duže vreme karte za sve letove u septembru rasprodate, kao i da ima još malo raspoloživih za prvu polovinu oktobra.

„Zbog izuzetno velike tražnje od marta ove godine, karte za letove Er Srbije između Beograda i destinacija u Ruskoj Federaciji mogu se kupiti samo više dana, pa i nedelja, unapred“, navodi Er Srbija.

Nakon što je 21. septembra predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin proglasio delimičnu mobilizaciju u toj zemlji, u kojoj će u vojsku biti pozvano 300.000 rezervista, evropski i mediji u Srbiji objavili su vesti o navodnom odlasku velikog broja ruskih građana u inostranstvo.

Kremlj je tu informaciju demantovao 22. septembra tvrdeći da su izveštaji o masovnom odlasku stanovništva regrutnog uzrasta iz Rusije preuveličani.

Kako su spekulisali pojedini internet portali u Srbiji, proglašenje delimične mobilizacije u Rusiji dovelo je i do rasta tražnje za kartama na avionskim i železničkim linijama koje vode iz te zemlje. Na nekim društvenim mrežama objavljivane su neproverene informacije da su cene takvih karata i po nekoliko hiljada evra.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić 21. septembra govorio je o tome iz Njujorka, gde se nalazi na godišnjem zasedanju Generalne Skupštine Ujedinjenih nacija.

„Danas je karta za Beograd-Moskva na crnom tržištu skočila do gotovo 9.000 evra i to zbog mobilizacije i i mnogih drugih stvari“, rekao je Vučić za Televiziju Tanjug.

Er Srbija koja je u većinskom vlasništvu države, čijih 49 odsto pripada Etihad Ervejzu (Etihad Airways) iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, od ruske invazije na Ukrajinu 24. februara jedna je od retkih evropskih kompanija koja leti na destinacije u Rusiji.

Od tada je u više navrata bila i na meti lažnih prijava o postavljenim bombama na linijama od Beograda do Rusije.

Er Srbija ima letove na liniji Beograd–Moskva i Beograd-Sankt Peterburg.

Srbija je kandidat za članstvo u Evropskoj uniji ali nije uvela sankcije Moskvi iako je EU to tražila po invaziji Rusije na Ukrajinu.

XS
SM
MD
LG