Dostupni linkovi

Interpol uhapsio 1.333 krijumčara droge u tajnoj operaciji u 22 zemlje


Fotoarhiv: Logo Interpola na jednoj od zgrada te organizacije

U međunarodnoj operaciji pod vođstvom Interpola uhapšeno je 1.333 osumnjičene osobe i zaplenjeno tone nedozvoljenih materija vrednih 717 miliona dolara, saopštila je 22. septembra Internacionalna Policijska Organizacija(International Criminal Police Organisation – Interpol).

Kako se navodi na sajtu te organizacije sa sedištem u Lionu u Francuskoj, u tajnoj policijskoj akciji protiv trgovine drogom u 22 zemlje zaplenjeno je 35,5 tona narkotika i 291 tona hemikalija za proizvodnju ilegalnih supstanci.

Operacija nazvana Lajonfiš (Lionfish) od 23. juna do 31. jula bila je usmerena na trgovinu drogama vazdušnim, kopnenim i pomorskim rutama.

Uhapšeni članovi narko-mafije tokom ove akcije su pripadnici 25 nacionalnosti, precizirao je Interpol.

Dodaje se da su tokom petonedeljne operacije vlasti u više od 20 država otkrile 1,8 tona ketamina, 683 kilograma metamfetamina i 581 kilogram kaptagona. Takođe je zaplenjeno 20,2 tone kokaina, 11,7 tona kanabisa, 158 kilograma heroina, 65.100 tableta i 48 kilograma tramadola, 9,5 miliona tableta pseudoefedrina koje se koriste za proizvodnju metamfetamina i desetine komada vatrenog oružja i eksploziva.

Interpol je objavio da je tajna super-laboratorija kapaciteta proizvednje hiljada kilograma ketamina otkrivena i demontirana u Kambodži. Navodi se da je tamošnja policija uhapsila osobu traženu zbog navodnog transnacionalnog krijumčarenja droge.

U okviru operacije Lajonfiš pod vođstvom Interpola vlasti Indije napravile su najveću pojedinačnu zaplenu heroina kada je u luci Mundra otkriveno 75,3 kg droge.

Interpol je saopštio da je u ovoj akciji registrovan porast proizvodnje i prodaje sintetičkih droga kao što su metamfetamin, kaptagon i ketamin.

“Zaplenjene prekursorske hemikalije posebno su vredne za kriminalne organizacije jer im omogućavaju da proizvode beskrajne količine sintetičkih droga sa veoma visokim profitom”, dodala je svetska policijska organizacija.

Po zaključku Interpola, za krijumčarenje narkotika najčešće se koriste kontejnerski pomorski teret, avio kuriri, ekspresna pošta, komercijalna vozila, brza plovila i mali avioni.

XS
SM
MD
LG