Dostupni linkovi

Bivši premijer Crne Gore predstavio novu stranku Demohrišćanski pokret


Demohrišćanski pokret, partija nekadašnjeg premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića, predstavljena je 22. septembra u Podgorici (Krivokapić, lijevo)
Demohrišćanski pokret, partija nekadašnjeg premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića, predstavljena je 22. septembra u Podgorici (Krivokapić, lijevo)

Demohrišćanski pokret, partija nekadašnjeg premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića, predstavljena je 22. septembra u Podgorici.

Kako je naveo, cilj Demohrišćanskog pokreta je kreiranje sistema vrijednosti "u kojem će etika biti zasnovana na tradicionalnim vrijednostima".

Kada je porodica potpuna?
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:48 0:00

Govoreći o vizuelnom simbolu stranke, Krivokapić je kazao da znak na vrhu ima Bogorodičin cvijet, a najbolja zaštita države je "ako je čuva majka Božja".

"Najbolja zaštita države je ako je čuva majka Božja", poručio nekadašnji premijer Zdravko Krivokapić.
"Najbolja zaštita države je ako je čuva majka Božja", poručio nekadašnji premijer Zdravko Krivokapić.

Skupština Crne Gore izglasala je nepovjerenje Vladi premjera Zdravka Krivokapića 4. februara, na inicijativu Dritana Abazovića, koji je nakon toga postao premijer.

Krivokapićeva Vlada, bliska Srpskoj pravoslavnoj crkvi, izabrana je 4. decembra 2020. glasovima prosrpskog Demokratskog fronta, Demokrata i Građanskog pokreta URA koje su tijesno pobijedile na izborima Demokratsku partiju socijalista Mila Đukanovića.

Krivokapić je u politiku ušao zahvaljujući mitropolitu Amfilohiju.

"Želimo drugačiji pristup demokratiji a sistem vrijednosti upodobimo tako da etika, zasnovana na tradicionalnim vrijednostima, bude iznad svega", rekao je Krivokapić, dodajući da će pažnju usmjeriti na plansku ekonomiju.

Nekadašnji direktor ANB-a, Dejan Vukšić, koji je kandidat za predsjednika Pokreta, rekao je da se pokretu pridružio jer vjeruje u hrišćansko pomirenje Srba i Crnogoraca.

"Bez pomirenja ne možemo dalje. Vječito smo u odnosu 51 naspram 49, patriote ili izdajnike. Svjedoci smo da u manjku kadra, ako dođe do dodatnog cjepkanja, ne možemo naprijed", rekao je Vukšić.

Vukšića je za vrijeme mandata Krivokapića bio šef ANB-a. Njegovo imenovanje tada je naišlo na oštro protivljenje opozicije koja je tvrdila da je prekršen Zakon koji propisuje da direktor i službenici te institucije ne mogu biti članovi političke stranke, niti politički djelovati.

Vukšić je bio nosilac liste koalicije "Za budućnost Kotora" na lokalnim izborima avgusta 2020, koja je dio koalicije koju je na državnom novou predvodio premijer Zdravko Krivokapić.

XS
SM
MD
LG