Dostupni linkovi

Evroposlanici: Mađarska izborna autokratija, a ne demokratija


Poslanici Evropskog parlamenta su ogromnom većinom glasova u četvrtak, 15. septembra, osudili mađarske vlasti pod vođstvom premijera Viktora Orbana za podrivanje demokratije, pojačavajući pritisak na blok da smanji finansiranje te bivše komunističke zemlje.

Od Evropske komisije su zatraženi rezultati u procesu po članu 7. Ugovora EU koji se vodi protiv te zemlje.

Nedostatak odlučne akcije EU doprineo je nastanku "hibridnog režima izborne autokratije" odnosno ustavnog sistema u kome se održavaju izbori ali nema poštovanja demokratskih normi i standarda, naveli su evroposlanici u izveštaju o stanju demokratije u Mađarskoj.

Navodeći rizike od korupcije, očekuje se da će Evropska komisija kasnije ove nedelje preporučiti suspendovanje milijardi evra namenjenih Budimpešti iz zajedničkog budžeta bloka od 1,1 hiljada milijardi evra za period 2021-27.

To bi bio prvi takav potez EU u okviru novih finansijskih sankcija nazvanih "gotovina za demokratiju" dogovorenih pre dve godine upravo kao odgovor na politiku Orbana, kao i njegovih saveznika u Poljskoj, koji su odustali na liberalno-demokratska načela unutar bloka.

Evropski parlament je u četvrtak glasao sa 433 za i 123 protiv za usvajanje izveštaja u kojem se navodi "postojanje jasnog rizika od ozbiljnog kršenja vrednosti od strane Mađarske na kojima je (Evropska) unija zasnovana".

U dokumentu se navodi da se u Mađarskoj stanje vrednosti, uključujući demokratije i osnovnih prava, od 2018. dodatno pogoršalo kroz "namerne i sistematske napore mađarske vlade" i neaktivnošću EU.

"Situacija se pogoršala tako da je Mađarska postala 'izborna autokratija'", a ne demokratija, navodi se u saopštenju Evropskog parlamenta.

"Zaključak izveštaja je jasan i neopoziv: Mađarska nije demokratija... Ovo treba da bude zvono za uzbunu za Savet i Komisiju", rekla je izvestilac o ovom pitanju Gvendolin Delbos-Korfild.

Evroposlanici su ukazali da član 7. ne zahteva jednoglasnost članica da bi se identifikovao jasan rizik od ozbiljnog kršenja vrednosti EU, niti da bi se dale konkretne preporuke i rokovi.

Naveli su i da bi dalje odlaganje delovanja po članu 7. radi zaštite vrednosti EU u Mađarskoj predstavljalo kršenje principa vladavine prava od strane samog Saveta.

Fides: Levičari u EU opsednuti Mađarskom

U odgovoru Orbanove vladajuće partije Fides se navodi da je Parlament EU više zainteresovan za napad na Mađarsku nego za suočavanje sa ekonomskom krizom izazvanom naglim rastom troškova energije do kojih su doveli ruski rat u Ukrajini i sankcije Zapada Moskvi.

"Zapanjujuće je da je čak iu trenutnoj krizi levičarska većina u Evropskom parlamentu zauzeta samo napadom na Mađarsku“, navodi se u saopštenju Fidesa.

"Levica u Briselu želi da kažnjava Mađarsku iznova i iznova i uskrati sredstva koja pripadaju našoj zemlji," ističe Fides.

Orban je godinama u žestokim sukobima sa EU, kojoj se Mađarska pridružila 2004. godine, oko prava migranata, homoseksualaca i žena, kao i nezavisnosti pravosuđa, medija i akademske zajednice.

Ovaj samozvani neliberalni "krstaš", međutim, poriče da je Mađarska korumpiranija od drugih članica u bloku od 27 zemalja.

Evropska komisija je već blokirala oko 6 milijardi evra za Budimpeštu iz posebnog paketa ekonomskih stimulacija za suočavanje sa COVID-19, navodeći kao razlog nedovoljne mere zaštite od korupcije u mađarskim javnim nabavkama.

Sredstva u vrednosti od čak desetog dela mađarskog bruto društvenog proizovda, mogu biti dovedena u pitanje ukoliko druge članice EU odobre očekivanu preporuku Komisije, što je opteretilo mađarsku forintu, najslabiju valutu u centralnoj Evropi.

Budimpešta je poslednjih nedelja bila pod pritiskom da postigne sporazum sa Briselom i oslobodi sredstva za posrnulu mađarsku ekonomiju, a Orbanova vlada je obećala da će osnovati novu agenciju za borbu protiv korupcije.

Zemlje članice imaju tri meseca da se izjasne o preporuci Komisije i mogle bi da ograniče kaznu ako smatraju da su u međuvremenu uverljivi potezi Budimpešte.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG