Dostupni linkovi

UN-ov tim posjetit će ukrajinsku elektranu Zaporožje usred sraha od radijacije


Ukrajinska nuklearna elektrana Zaporožja, najveća u Evropi, nalazi se u blizini grada Enerhodara.
Ukrajinska nuklearna elektrana Zaporožja, najveća u Evropi, nalazi se u blizini grada Enerhodara.

Misija UN-ove agencije za nuklearnu sigurnost trebala bi kasnije ove sedmice posjetiti nuklearnu elektranu Zaporožje usred straha od mogućeg curenja radijacije.

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi rekao je u objavi na Twitteru 29. augusta da je "došao taj dan" i da je tim stručnjaka IAEA "sada na putu" ka elektrani, koju ruske snage kontrolišu na jugu Ukrajine, nedugo nakon što je invazija počela 24. februara.

"Moramo zaštititi sigurnost najvećeg nuklearnog postrojenja Ukrajine i Evrope", rekao je Grossi.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Stručnjaci IAEA-e trebaju procijeniti fizičku štetu na postrojenju, utvrde funkcionalnost sigurnosnih sistema, procijene stanje osoblja i izvrše hitne zaštitne aktivnosti, navodi ova UN-ova agencija.

Strahovi u vezi sa sigurnošću u postrojenju eskalirali su posljednjih sedmica jer su Kijev i Moskva razmijenili optužbe za raketne udare oko objekta u gradu Enerhodar na jugu Ukrajine.

Napadi su prijavljeni tokom vikenda ne samo na teritoriji pod kontrolom Rusije u blizini fabrike duž lijeve obale rijeke Dnjepar, već i duž desne obale koju kontroliše Ukrajina, uključujući gradove Nikopolj i Marhanec, svaki udaljen desetak kilometara od elektrane.

Ukrajinska agencija za atomsku energiju Enerhoatom izdala je 28. augusta mapu s prognozom gdje bi se radijacija mogla širiti iz elektrane u slučaju nesreće, pokazujući da bi se na osnovu prognoze vjetra za 29. augusta nuklearni oblak mogao proširiti na jug Ukrajine i jugozapadne Rusije.

Vlasti su prošle sedmice počele dijeliti tablete joda stanovnicima koji žive u blizini fabrike u Zaporožju u slučaju izloženosti radijaciji.

Najveći dio zabrinutosti je usmjeren na sisteme hlađenja nuklearnih reaktora elektrane. Sistemima je potrebna struja, a elektrana je privremeno isključena 25. augusta zbog, kako su zvaničnici naveli, oštećenja dalekovoda od požara. Kvar rashladnog sistema može uzrokovati nuklearno topljenje.

Periodično granatiranje oštetilo je infrastrukturu elektrane, saopštio je Enerhoatom 27. augusta.

IAEA je 28. augusta izvijestila da su nivoi radijacije normalni, da rade dva od šest reaktora elektrane u Zaporožju i da su, iako još nije napravljena potpuna procjena, nedavne borbe oštetile cjevovod.

Izvor: AP, AFP i Reuters
XS
SM
MD
LG