Dostupni linkovi

Erdogan najavio razgovor sa Putinom o ukrajinskoj nuklearnoj elektrani


 Ruski predsednik Vladimir Putin sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom tokom sastanka u Sočiju u Ruiji, 29. septembar 2021.
Ruski predsednik Vladimir Putin sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom tokom sastanka u Sočiju u Ruiji, 29. septembar 2021.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da o pitanju ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje, koju drži Rusija, planira da razgovara sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Erdogan je 19. avgusta, po povratku iz Ukrajine gde je razgovarao sa predsednikom Volodimirom Zelenskim, situaciju oko najveće nuklearne elektrane u Evropi nazvao "pretnjom za svet".

"Razgovaraćemo o ovom pitanju sa Putinom i posebno ćemo ga pitati šta bi Rusija učinila u tom pogledu, kao važan korak za svetski mir", rekao je Erdogan i upozorio da "ne želimo još jedan Černobil".

Ukrajinska državna nuklearna kompanija saopštila je 19. avgusta da ruske snage planiraju da isključe funkcionalne blokove u elektrani sa ukrajinske električne mreže.

Kompanija je navela da je taj potez deo "provokacije velikih razmera" koju planira Moskva.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je govoreći u crnomorskoj luci Odesa 19. avgusta pozvao Rusiju da ne isključuje elektranu sa električne mreže Ukrajine.

"To je neophodno posebno tokom zime za ukrajinski narod", rekao je Gutereš i dodao da se "taj princip mora u potpunosti poštovati".

Kijev i Moskva su se međusobno optuživali da planiraju "provokaciju" u fabrici u Zaporožju.

Gutereš i međunarodna zajednica izrazili su duboku zabrinutost zbog rizika od katastrofe u nuklearnoj elektrani, usred izveštaja o granatiranju i drugim opasnostima u protekloj nedelji.

Portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova nazvao je plan za demilitarizaciju zone oko elektrane "neprihvatljivim", rekavši da će je to učiniti još ranjivijom na napade.

Rusija ne poriče da ima trupe locirane u elektrani, ali je osporila tvrdnje da je granatirala to područje.

Umesto toga, Moskva krivi ukrajinske snage za ispaljivanje artiljerijskih granata u toj oblasti, što zvaničnici u Kijevu negiraju.

Ujedinjene nacije su ponudile da pomognu u olakšavanju posete inspektora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Zaporožju, ali Moskva je odbacila ideju da misija putuje preko Kijeva uprkos tome što je obećala da će učiniti sve što je u njenoj moći da pomogne IAEA pristup nuklearnoj centrali.

XS
SM
MD
LG