Dostupni linkovi

Šolc kritikovao Abasov komentar o '50 izraelskih holokausta'


Predsednik Palestinske samouprave Mahmud Abas
Predsednik Palestinske samouprave Mahmud Abas

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je u sredu, 17. avgusta, da je „zgrožen nečuvenim izjavama” palestinskog predsednika Mahmuda Abasa u Berlinu, koji je optužio Izrael da je tokom godina počinio "50 holokausta" protiv Palestinaca.

Izjava Šolca na Tviteru usledila je dan nakon što je Abas odbio da osudi smrtonosni napad palestinskih militanata na izraelske sportiste na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. godine. Umesto toga, Abas je uzvratio rekavši da bi mogao da ukaže na "50 holokausta" Izraela.

"Zgrožen sam nečuvenim opaskama palestinskog predsednika Mahmuda Abasa", rekao je Šolc.

"Za nas Nemce, posebno, svako relativizovanje posebnosti Holokausta je nepodnošljivo i neprihvatljivo. Osuđujem svaki pokušaj da se negiraju zločini Holokausta," naveo je nemački kancelar.

Nemačka već dugo tvrdi da bi taj termin trebalo koristiti samo za jedinstven nacistički zločin ubistva šest miliona Jevreja, pre i tokon Drugog svetskog rata.

Abas je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Šolcom u kancelariji u utorak uveče rekao da je "od 1947. do danas “Izrael počinio 50 masakra u 50 palestinskih sela".

"Ako hoćemo da ispitamo prošlost, samo napred. Imam 50 pokolja koje je Izrael počinio... 50 masakra, 50 holokausta", dodao je Abas.

Konzervativni nemački poslanik Armin Lašet (Laschet) je takođe izrazio zgražavanje zbog Abasove izjave.

"Palestinski lider bi stekao simpatije da se izvinio za teroristički napad na izraelske sportiste na Olimpijadi u Minhenu 1972. Optužujući Izrael za ’50 hoklokausta’ umesto toga je nagnusniji odgovor koji se ikada čuo u nemačkom predsedništvu (vlade)", rekao je Lašet.

Abasove izjave izazvale su oštru osudu lidera širom izraelskog političkog spektra. Privremeni premijer Jair Lapid nazvao je ove komentare "ne samo moralnom sramotom, već i monstruoznom lažom".

"Šest miliona Jevreja je ubijeno u holokaustu, uključujući milion i po jevrejske dece. Istorija mu nikada neće oprostiti", objavio je Lapid na Tviteru.

Dani Dajan, predsednik Svetskog centra za sećanje na holokaust Jad Vašem, nazvao je Abasove primedbe o holokaustu "užasnim" i pozvao nemačku vladu da odgovori na "neoprostivo ponašanje učinjeno unutar kancelarije saveznog kancelara".

Palestinski lider je naveo da je posvećen izgradnji poverenja i postizanju mirnog rešenja sukoba s Izraelom.

Te izjave su uslijedile nekoliko sedmica prije planiranog obeležavanja 50. godišnjice napada u Minhenu. Jedanaest izraelskih sportista i jedan nemački policajac su poginuli kada je palestinska ekstremistička organizacija Crni septembar, povezana s Abasovom partijom Fatah, ušla u Olimpijsko selo i odvela taoce 5. septembra 1972.

Rođaci poginulih izraelskih sportista rekli su da planiraju da bojkotuju ceremoniju pošto nisu uspeli da postignu dogovor o većoj odšteti od nemačke vlade.

Rođaci žrtava već dugo optužuju Nemačku da nije obezbedila Olimpijsko selo, da je odbila izraelsku pomoć i zbog neuspele operacije spasavanja u kojoj su takođe poginula petorica napadača.

Izvor: AP

XS
SM
MD
LG